Aanbiedingen | Links | Sponsors | Sitemap | Contact

advertenties

Mahler en Schubert Masterclass 2011

Sinds 1995 vonden er acht succesvolle edities plaats van de Schubert Masterclass voor professionele duo's Zang en Piano waaraan in totaal 118 musici deelnamen, afkomstig uit 21 landen. Zo'n frequente herhaling van een specifieke masterclass als deze werd in Nederland nog niet eerder vertoond.


We leven echter in snel veranderende tijden. Van diverse kanten diende de roep om vernieuwing zich aan. Daarom kozen de Schubert Stichting en de Vrienden van het Lied voor een samenwerkingsverband, met als oogmerk een bijzondere editie van de masterclass van 6 tot en met 10 april in de Beurs van Berlage in Amsterdam.


Voor jonge musici is het van doorslaggevend belang om in ontwikkeling te blijven na afloop van hun professionele studie. Het doel van deze interpretatiecursus is om het inzicht van de duo's in de eigen vertolking te verdiepen en te vergroten. De interpretatie van het Schubert- en Mahlerlied is geen eenvoudige taak; tussen de tekst, zang- en pianopartij bestaan immers nauwe relaties waarin muziek en woord elkaars betekenis weerspiegelen.


Hieronder volgt een verslag van Karolina Hartman. Samen met Sonja Volten was zij een van de deelnemers die ook deel uit maken van de solisten van de Vrienden van het Lied.


Impressies van Karolina Hartman

"Iets wat ik altijd heb betreurd, is dat ik nooit had meegedaan aan de Schubert-masterclass met Robert Holl en Rudolf Jansen. Dit jaar dacht ik er helemaal niet aan, ik had immers de leeftijdsgrens bereikt.


Wat een vreugde toen Aat Klompenhouwer mij erop wees dat de mogelijkheid bestond om dit jaar toch deel te nemen! Rudolf Jansen stelde de jonge en zeer getalenteerde pianist Yuri van Nieuwkerk als duopartner voor, wat tot een ontzettend prettige en inspirerende samenwerking leidde.


Het bijzondere dit jaar was dat je je ook met Jard van Nes en David Selig kon verdiepen in de liederen van Gustav Mahler. Voor mij een uitdaging. Met Schubert en zijn muziek leef ik in principe dagelijks, maar Mahler had ik tot nu toe op een respectvolle afstand gehouden. Als je ooit Urlicht gaat studeren, doe het dan nu, dacht ik, want als iemand die muziek van binnenuit door en door kent, is het Jard van Nes.


De eerste dag begon met een lunchbuffet voor de deelnemers met daarna een fotosessie. Er hing een bijna concoursachtige sfeer in de lucht, die gelukkig snel verdween toen we echt aan het werk gingen. Met veel plezier heb ik naar mijn collega's (die overigens op een bijzonder hoog niveau werkten) geluisterd. Weer viel me op hoe mooi het is dat iedereen zo ontzettend verschillend is. Wat voor de een de natuurlijkste zaak van de wereld is, levert voor de ander een haast existentialistische strijd op. Ik ging de strijd aan, met Mahler, maar vooral met mezelf.


Met meer grond onder de voeten konden we op dag drie van de masterclass aan de slag met Schubert! En niet zomaar aan de slag, maar samen met twee musici die voor mij allebei grote voorbeelden zijn. Steeds word je bij deze heren gestimuleerd om verder en dieper te zoeken in de muziek en in de tekst, naar de essentie van het muziek maken. En zo realiseer je je weer dat die zoektocht gelukkig nooit ophoudt in dit vak. Dat je altijd, je hele leven, nieuwe dieptes zult vinden, dat er geen bodem is.


Net teruggekomen van de laatste dag van de masterclass, de dag van het slotconcert, kijk ik zeer moe, maar vooral voldaan, terug op een prachtige, intensieve week.


Tijdens het slotconcert was het tijd om de vruchten te plukken van het harde werken in de voorafgaande dagen. Als dat wat je zon moeite kostte ineens bijna met gemak gaat, als je merkt dat je weer een stap verder bent, is dat een rijke beloning!


Ik heb vandaag Urlicht gezongen. Vrijwel overtuigd dat dit toch niet echt mijn repertoire is, ben ik blij verrast met een nieuw verworven vrijheid.


Schubert en zijn dichters zijn me nog dichterbij gekomen en ik heb zin. Zin om verder te zoeken, verder te musiceren, me verder te ontwikkelen."

fotoreportage: Elisabeth Melchior
bron en copyright: Schubert Stichting


Concertregistratie
» zie hier


Programma
» zie hier


Artikel
» Liedvriend 2011, #1 (pg. 5)

VvhL - KVK-nr. 40445139