Aanbiedingen | Links | Sponsors | Sitemap | Contact

advertenties

Masterclass liederen Hugo Wolf

De Vrienden van het Lied streeft ernaar haar solisten om de paar jaar een masterclass door een gerenommeerde zanger en pianist aan te bieden. Voor 2013 is de vereniging hierin geslaagd door de samenwerking met concertgebouw de Doelen. Hierdoor is er de mogelijkheid ontstaan masterclasses aan te bieden door maar liefst twee gerenommeerde zangers en twee voortreffelijke begeleiders.

Op vrijdag 15 februari geven bariton Dietrich Henschel en zijn pianist Fritz Schwinghammer een masterclass en op zaterdag 16 februari geven Elly Ameling en Rudolf Jansen een masterclass. De masterclasses vinden plaats in het kader van de Hugo Wolf Dag en zijn gewijd aan liederen van Wolf. Beide masterclasses en het eraan gekoppelde slotconcert zijn in de Doelen te Rotterdam. De deelnemende duo's zijn:
Mijke Sekhuis (sopraan) met Shuann Chai (piano)
Ambrož Bajec-Lapajne (tenor) met Abigail Richards (piano)
Esther Ree (sopraan) en Wouter Munsterman (piano)
Marleen Regterschot (sopraan) en Vesna Dimcevska (piano)

Masterclass Dietrich Henschel
Bariton Dietrich Henschel is evenals zijn pianist Fritz Schwinghammer zeer vertrouwd met het liedrepertoire van Hugo Wolf. Zij geven op vrijdag hun masterclass in zes blokken van drie kwartier. Met ieder duo wordt tweemaal drie kwartier gewerkt aan liederen van Hugo Wolf die vooraf zijn geselecteerd door Dietrich Henschel. Van 11.00 tot 13.15 uur is de masterclass in de Jurriaanse Zaal met publiek, en van 13.45 tot 16.00 uur is de masterclass in een andere zaal in de Doelen zonder publiek.

Dietrich Henschel is vooral bekend als operazanger. Zo zong hij vorig jaar bij De Nederlandse Opera in de opera Orest van Manfred Trojahn. Daarnaast zingt hij graag en veel liederen en oratorium met een speciale focus op de muziek van Bach. In zijn meest ambitieuze project tot op heden zal hij de hoofdrol vervullen in Irrsal - Forbidden Prayers, een film die de liederen van Hugo Wolf op teksten van Eduard Mörike visualiseert. Het Irrsal-project – waarin de film wordt gecombineerd met een live-uitvoering van deze liederen – gaat in september 2013 in Düsseldorf en Rotterdam in première.

Masterclass Elly Ameling
Elly Ameling geeft samen met Rudolf Jansen een masterclass op de zaterdag, van 11.00 tot 13.00 uur in de Jurriaanse Zaal. In de masterclass wordt met ieder duo ruim een halfuur gewerkt aan liederen van Hugo Wolf uit het Italienisches Liederbuch, die vooraf zijn geselecteerd door Elly Ameling.

Elly Ameling is een icoon van de Nederlandse zangkunst. Samen met haar voortreffelijke begeleider Rudolf Jansen heeft zij veel liederen van Hugo Wolf op internationale podia uitgevoerd en ook vastgelegd op plaat en cd.

Slotconcert door deelnemers
De masterclass wordt afgerond met een slotconcert door de deelnemers op zaterdag 16 februari, van 16.00 tot 17.00 uur in de Jurriaanse Zaal. Dit programma en de masterclass van Elly Ameling maken deel uit van de Hugo Wolf Dag.

Overig programma
Andere onderdelen van de Hugo Wolf Dag zijn onder meer een open podium voor gevorderde amateurs en een lezing over Wolf door Meinard Kraak. 's Avonds verzorgen Dietrich Henschel en Fritz Schwinghammer een recital, met medewerking van het DoelenKwartet. De Hugo Wolf Dag is onderdeel van de Liedserie van de Doelen. Toehoorders hebben gratis entree tot de masterclass op vrijdag; voor de Hugo Wolf Dag (zaterdag) is er voor het publiek een passe-partout die ook toegang geeft tot de recital van Dietrich Henschel.

Deelname
Duo’s van de solistenlijst van de vereniging kunnen zich opgeven bij Aat Klompenhouwer via aklompenh@msn.com. Er is plaats voor drie zangers met hun vaste begeleider. Bij meer aanmeldingen vindt selectie plaats in overleg met de voorzitter van de Raad van Advies Artistieke Zaken, Irene Maessen. De inschrijving voor deelname is inmiddels gesloten.

Masterclass Dietrich Henschel
vrijdag 15 februari 2013
11.00 – 16.00 uur

Masterclass Elly Ameling
zaterdag 16 februari 2013
(Hugo Wolf Dag)
11.00 – 13.00 uur

Zie ook
» Hugo Wolf Dag

VvhL - KVK-nr. 40445139