Aanbiedingen | Links | Sponsors | Sitemap | Contact

advertenties

Terugblik Hugo Wolf Dag

Op zaterdag 16 februari vond in de Doelen te Rotterdam de Hugo Wolf Dag plaats. De goedgevulde zaal, het boeiende programma en de hoge kwaliteit van de zangkunst zorgden voor een geweldige dag. Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat verveelde Wolf geen moment.

Tijdens de inloop van 10 tot 11 kon men al genieten van liederen uit het Italienisches Liederbuch uitgevoerd door studenten van het ArtEZ-conservatorium. Zij brachten dit vol overtuiging in een licht geënsceneerde zetting. Dankzij de fraaie akoestiek in de grote foyerruimte kon iedereen het goed horen en kwam men meteen in de goede sfeer.
Van 11 tot 1 was de masterclass met als docenten Elly Ameling en Rudolf Jansen. De zangeressen en de pianisten kregen zer goede aanwijzingen, waarbij het publiek vaak direct het gewenste resultaat kon horen. Er werd hard gewerkt, maar gelukkig viel er ook veel te lachen dankzij de humoristische opmerkingen van de docenten.

Van 2 tot 3 kon men kiezen tussen de lezing van Meinard Kraak en het Open Podium. Beide opties trokken veel publiek. Meinard Kraak gaf zijn luisteraars een mooi totaalbeeld van de componist en mens Hugo Wolf. Voor wie de lezing heeft gemist, zal het een troost zijn, dat deze in verkorte vorm in de volgende Liedvriend zal verschijnen. Bij het Open Podium zetten 12 amateurduo's hun beste beentje voor met liederen van Wolf en tijdgenoten. Het werd een zeer verrassend programma met natuurlijk de geliefde toppers, maar ook minder bekende liederen. Door de inzet, het literaire bewustzijn en de enthousiaste uitvoeringen vloog het Open Podium om.

Van half 4 tot 4 was er een gesprek op de Rode Sofa. Daarop zaten Elly Ameling , Rudolf Jansen en Meinard Kraak. Zij werden door Aat Klompenhouwer geinterviewd. Hun anwoorden gaven extra perspectief aan de liederencomponist Wolf en gaven een kijkje in de keuken van de uitvoerende musici.
Hierna volgde het presentatieconcert van de masterclassdeelnemers. Zij lieten horen, wat ze die ochtend hadden opgestoken , maar ook tijdens de masterclass op vrijdag. Die werd gegeven door bariton Dietricht Henschel en zijn pianist Fritz Schwinghammer. Behalve twee duo's uit de solistenlijst van de Vrienden van het Lied deden ook twee duo's mee van het ArtEz-conservatorium.

In de avond begon het programma weer met de studenten in de foyer, nu met het tweede gedeelte van het Italienisches Liederbuch. Daarna stroomde de Jurriansezaal vol voor het recital door Henschel en Schwinghammer met medewerking van het Doelenkwartet. Zij lieten een muzikaal portret van Wolf horen met een zestal Goethe-liederen voor zang en piano, de Italienische Serenade voor strijkkwartet, vier Mörike-liederen voor zang en strijkkwartet en het indrukwekkende strijkkwartet in d-klein. Daarbij zong Henschel op aangrijpende wijze ook vier Rückert-liederen van Mahler, eveneens in een eigen arrangement met strijkkwartet.

Deze geweldige dag was een goede promotie voor Hugo Wolf en in het bijzonder voor zijn liederen. Bovendien gaf het de vereniging Vrienden van het Lied de mogelijkheid om zich te presenteren aan een groot publiek. Dankzij de goede samenwerking met de Doelen wordt er nu al nagedacht over een volgend project.

VvhL - KVK-nr. 40445139