Aanbiedingen | Links | Sponsors | Sitemap | Contact

advertenties

Die schöne Magelone van Brahms als indrukwekkende finale

De Johannes Brahms Dag werd 's avonds afgesloten met een uitvoering van Die schöne Magelone. Deze groots opgezette liederencyclus behoort tot de meesterwerken van Brahms, maar wordt toch zelden uitgevoerd. Het werk stelt hoge eisen aan de zanger en de pianist en voor een goed begrip moet het verhaal ook verteld worden. Uitgebreide achtergrondinformatie over Die schöne Magelone is te lezen in het artikel van Jan Willem Nelleke en Frans Huijts in de Liedvriend 2013/2. De bariton Michael Volle zong met veel bravoure en een groot inlevingsvermogen de vijftien romanzen, fantastisch begeleid door Helmut Deutsch. De vertellersrol was voor Thomas Quasthoff, die dat met verve deed en zonder de aandacht van de muziek af te leiden. Het avondconcert vormde een indrukwekkende afsluiting van de Johannes Brahms Dag.

Mooie recensies

De NRC kopte met Ook de vertelstem van Thomas Quasthoff is vol kleuren en nuances en gaf het concert maar liefst vier sterren. In de recensie schreef de NRC verder over het concert: Curieuze observaties werden doeltreffend uitgelicht, verwondering en licht cynisme leidden tot gegrinnik. Samen met de krachtig, heroisch en flexibel zingende Michael Volle en de voortreffelijke Helmut Deutsch kwam het tot een gedenkwaardige ode aan Brahms.

Ook de website Bachtrack was zeer lovend over het concert en gaf het eveneens vier sterren. U kunt de volledige recensie (in het Engels) hier lezen.

Wie Melodien zieht es mir

Een dag na deze gedenkwaardige uitvoering schreef Frans Eggink: Al dagen heb ik alleen maar Brahms liederen in mijn hoofd: Verzagen, Liebestreu, Von ewiger Liebe en ga zo maar door. Geweldig om je een aantal dagen zo helemaal te kunnen onderdompelen in het lied. We mogen terugkijken op een zeer geslaagd Brahms Feest. Topkwaliteit, van begin woensdagmiddag tot eind zaterdagavond. De Johannes Brahms Dag had een kwalitatief ijzersterk programma, echt constant hoge kwaliteit. Wat een mooie opbouw zaterdag, solo, duetten, kwartetten en dan die grande finale, vol passie en overtuiging bij Thomas Quasthoff en Michael Volle. Wat een weergaloze pianist is Helmut Deutsch in die orkestrale pianopartij. Brahms haalt alles uit de kast en het kwam helemaal uit de verf, echt een sterk trio.

Reacties van bezoekers

Het Dagelijks Bestuur heeft veel hartverwarmende reacties mogen ontvangen van bezoekers aan de Johannes Brahms Dag. Drie daarvan zijn hieronder te lezen. Het DB bedankt hierbij degenen, die complimenten en dankbetuigingen hebben gestuurd.

Blij dat ik vele oude en nieuwe liedvrienden heb gesproken op de Brahmsdag.
Naast de presentaties vanaf het podium is dat samen verbazen over het mysterie van die muze enorm inspirerend voor mij! Complimenten voor alle organisatoren van de Brahmsdag.

Wat een geweldige dag en alles zo goed georganiseerd en zo gevarieerd. Ik heb genoten van 10 tot 10 en kijk nu al weer uit naar volgend jaar. Een dag vol mooie vocale verrassingen en weerzien van mensen uit het hele land.

Ik heb volop genoten van de Johannes Brahms Dag en vond de programma-onderdelen goed op elkaar afgestemd. En wat een geweldig avondrecital. Van 10 tot 10 was het topkwaliteit met Brahms als de grootste held van de dag.

VvhL - KVK-nr. 40445139