Aanbiedingen | Links | Sponsors | Sitemap | Contact

advertenties

Johannes Brahms Dag: studentenoptredens en slotrecital Masterclass

Tijdens de Johannes Brahms Dag zongen studenten uit Den Haag zowel 's ochtends als begin van de avond in de foyer liederen van Brahms. Aan het slotconcert van de Brahms masterclass deden ook studenten mee. Hun bijdrages werden zeer gewaardeerd. Lodewijk Meeuwsen, bestuurslid en tot voor kort zangdocent aan het Artez Conservatorium, schreef een verslag over de studentenoptredens en het presentatieconcert van de masterclass.

Iets meer dan twee uur van het programma van de Johannes Brahms Dag werd in twee sessies ingevuld door zangstudenten van het Koninklijk Conservatorium begeleid door Maurice Lammerts van Bueren. De informele ambiance in de Jurriaanse Foyer bleek ondanks soms enthousiaste begroetingen van binnenkomende bezoekers met de onvermijdelijke koffiekopjes geluiden ook nu weer een ideale start van het ambitieuze dagprogramma. Echt boeiend was het dan ook om de diverse zangers in ieder hun eigen ontwikkelingsfase in dit veeleisende repertoire te horen en te zien. Het was duidelijk dat alle zangers, 5 sopranen en 1 bariton, goed voorbereid waren, zodat ze met veel toewijding en daardoor met een soms opmerkelijk expressieve voordracht zich van hun taak kweten.

Aansluitend presenteerden de liedduo’s van de masterclass, die Graham Johnson de dagen ervoor gegeven had, zich in het slotrecital. Er waren drie duo's bij van het Koninklijk Conservatorium: Nikki Treurniet (sopraan) met Andrea Vasi, Luise Kimm (mezzosopraan) met Rik Kuppen en Michael Wilmering (bariton) met Javier Rameix. Van de solistenlijst van de Vrienden van het Lied deed mee het Duo Thaleia, bestaande uit Leonore van Sloten (mezzosopraan) met Mignon Gotzsch. De pianiste Shuann Chai deed mee aan de masterclass met de op het laatste moment ingevallen Anouk Snellink (mezzosopraan, student Artez conservatorium). Helaas moest Bernadeta Astari (sopraan), die aan de masterclass deelnam met Kanako Inoue in verband met een verkoudheid verstek laten gaan bij het presentatieconcert.

Bij vrijwel ieder duo bleek dat de ‘Master’ met zijn ideeën de zangers en pianisten had weten te inspireren tot een organisch en gefundeerd muzikaal en tekstueel betoog. Hierbij viel vooral de rust op, waarmee bij veel liederen ruimte voor de interpretatie werd gecreëerd. De toelichtingen, waarmee Graham Johnson de te zingen liederen integer en goed gedoseerd inleidde, brachten voor de Brahms Dag precies de gewenste meerwaarde waarvoor de luisteraars waarschijnlijk gekomen waren. Diezelfde luisteraars zullen met mij ook beseft hebben wat zij, als zij niet bij de masterclass zijn geweest, de voorgaande dagen van deze bijzondere docent gemist hebben.

Lodewijk Meeuwsen, bestuurslid

VvhL - KVK-nr. 40445139