Aanbiedingen | Links | Sponsors | Sitemap | Contact

advertenties

Mendelssohn Dag

Na de succesvolle Hugo Wolf Dag in 2013 en de Johannes Brahms Dag in 2014 organiseert de Vrienden van het Lied in samenwerking met TivoliVredenburg weer een Dag van het Lied op zondag 8 november 2015. De dag is gewijd aan Felix Mendelssohn, die als liedcomponist beslist meer aandacht verdient.

Felix Mendelssohn (1809-1847) was een zeer productief componist en veel van zijn werken worden nog altijd regelmatig uitgevoerd. Hoewel zijn muziek bij een groot publiek geliefd is, krijgen zijn liederen niet de aandacht die ze verdienen. Mendelssohn heeft meer dan 120 liederen geschreven op teksten van beroemde dichters als Eichendorff, Goethe en Heine, op gedichten uit Des Knaben Wunderhorn en op poëzie van bevriende tijdgenoten. Aantrekkelijk aan zijn liederen is het sterke melodieuze karakter gepaard gaande met een goede verstaanbaarheid van de tekst. Opvallend zijn de sprookjesachtige sferen, de harmonische subtiliteiten en een perfect evenwicht van vorm en elegantie. Zijn liedoeuvre weerspiegelt de groei van het romantische lied van Zelter en Schubert naar Schumann en Brahms. Ook de 12 duetten van Mendelssohn getuigen van zijn gevoel voor poëzie en van zijn muzikale fantasie. Op de Mendelssohn Dag willen we zijn liedcomposities in het volle licht plaatsen.

Dagprogramma zondag 8 november

Tijdens de inloop vanaf 10.30 uur brengen studenten van het Utrechts Conservatorium in de mooie pleinfoyer Mendelssohn-liederen ten gehore. In de Hertz-zaal start om 11.30 uur een korte masterclass, gegeven door Maarten Koningsberger (bariton) en Hans Eijsackers (piano).
Na de lunchpauze is er een Open Podium voor amateurzangers gevolgd door een pianorecital met een selectie uit de Lieder ohne Worte van Mendelssohn. Deze pianostukken worden uitgevoerd door Sofia Vasheruk en Steven Faber. In een naastliggende ruimte worden als alternatief twee lezingen gegeven, een over Mendelssohn in het algemeen en een over de duetten van Mendelssohn.
Het programma sluit overdag af met een recital van 4 tot 5 door Francine van der Heijden (sopraan), Jan-Willem Schaafsma (tenor) en Phyllis Ferwerda (piano) met sololiederen en duetten van Mendelssohn.
» bekijk hier het schema van het dagprogramma

Avondprogramma zondag 8 november

Het avondprogramma start om 19.00 uur met studentenzang in de foyerruimte. Om 20.00 uur vindt in de Hertz-zaal een recital plaats met de sopraan Annette Dasch en pianist Rudolf Jansen. Zij voeren liederen uit van Mendelssohn en Schumann met onder andere de Liederkreis opus 39 op teksten van Eichendorff. Zie ook de site van TivoliVredenburg.

Toegang Mendelssohn Dag zondag 8 november 2015 van 10.30-22.00 uur

• Leden VVHL: € 25, kaartverkoop via het secretariaat
• Abonnees Liedserie TivoliVredenbrug hebben gratis toegang tot het dagprogramma
• Niet-leden: € 38, kaartverkoop via TivoliVredenburg of het secretariaat
• Met deze kaarten hebt u toegang tot het dagprogramma en tot het avondrecital

Kaartverkoop

Leden van de VvhL kunnen kaarten bestellen door een mail te sturen naar vriendenvanhetlied@gmail.com of door een brief te sturen naar het secretariaat van de Vrienden van het Lied, Wim Sonneveldlaan 203, 3584 ZS Utrecht. Kaarten, die na 1 november gereserveerd worden, liggen op de Mendelssohn Dag klaar bij de kassa van TivoliVredenburg.

In uw mail of brief vermelden:

  • naam
  • adres
  • aantal gewenste plaatsen

De Mendelssohn Dag wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van:

Mendelssohn Dag
met o.a. masterclass, Open Podium, concerten en lezingen
het complete programmaschema

Datum en aanvang
zondag 8 november 2015
vanaf 10.30 uur

Locatie
Hertz-zaal
TivoliVredenburg
Utrecht

Entreeprijs
Mendelssohn Dag
€ 25 voor VvhL-leden
€ 38 normale prijs

VvhL - KVK-nr. 40445139