Aanbiedingen | Links | Sponsors | Sitemap | Contact

advertenties

Mendelssohn Dag van hoge kwaliteit

De Mendelssohn Dag op 8 november in TivoliVredenburg is een groot succes geworden. Het afwisselende programma en de hoge kwaliteit vormden een warm pleidooi voor zijn liedkunst. Door de dag heen voelde je de waardering groeien voor Mendelssohn als liedcomponist. Alle uitvoerenden, van student tot operaster, hebben hieraan bijgedragen.

Tijdens de inloop zongen studenten van het Utrechts Conservatorium in de pleinfoyer sololiederen en duetten van Mendelssohn. Steeds meer publiek bleef aandachtig staan luisteren. Het voelde voor zowel de zangers als de pianisten als een warm bad wat ongetwijfeld hun enthousiasme voor het lied een extra boost heeft gegeven. De docenten Karin van der Poel en Abigail Richards konden het prima inpassen in hun onderwijsprogramma en er was hard aan gewerkt. Dat was duidelijk te horen aan het eindresultaat. Twee studentenduo's namen daarna deel aan de masterclass met Maarten Koningsberger en Hans Eijsackers als docenten. Hiervan is een apart verslag te lezen.

Het middagprogramma opende in de Hertz-zaal met het Open Podium voor amateurs. Met volle inzet zongen zij bekende en minder bekende werken van Mendelssohn aangevuld met liederen van Robert en Clara Schumann, Fanny Hensel, Franz Schubert en Joseph Haydn. Het volledige programma van het Open Podium is hier te lezen. Aansluitend vond een pianorecital plaats met de Lieder ohne Worte van Mendelssohn. Een selectie van deze beroemde stukken werd uitgevoerd door Sofia Vasheruk en Steven Faber, vaste begeleiders bij de Vrienden van het Lied. Parallel aan het Open Podium en het pianorecital werden op Plein 6 twee lezingen gehouden door de musicologen Frans Jansen en Dinant Krouwel. Hierover heeft Frans Eggink een verslag gemaakt.

Aan het einde van het middagprogramma van de Mendelssohn Dag brachten Francine van der Heijden, Jan-Willem Schaafsma en Phyllis Ferwerda een recital met sololiederen en duetten van Mendelssohn. De drie musici en de Hertz-zaal vormden een ideale combinatie voor een intiem en ontroerend concert. ยป lees verder

Vooafgaand aan het avondconcert zongen de studenten van het Utrechts Conservatorium weer in de grote foyer. Ook nu kregen zij weer alle aandacht van het publiek. Daarna kon iedereen genieten van het recital met sopraan Annette Dasch en aan de piano Rudolf Jansen. Voor de pauze brachten zij liederen van Mendelsssohn en na de pauze de Liederkreis opus 39 van Schumann op gedichten van Eichendorff. Het was een prachtig slot van deze geslaagde dag.

foto's Tjaard Heikens

Mendelssohn Dag
met o.a. masterclass, Open Podium, concerten en lezingen
het complete programmaschema

Datum en aanvang
zondag 8 november 2015
vanaf 10.30 uur

Locatie
Hertz-zaal
TivoliVredenburg
Utrecht

verslag masterclass

verslag lezingen

verslag middagrecital

aankondiging Mendelssohn Dag

VvhL - KVK-nr. 40445139