Aanbiedingen | Links | Sponsors | Sitemap | Contact

advertenties

Ontroerend recital met sololiederen en duetten

Aan het einde van het middagprogramma van de Mendelssohn Dag brachten Francine van der Heijden, Jan-Willem Schaafsma en Phyllis Ferwerda een recital met sololiederen en duetten van Mendelssohn. De drie musici en de Hertz-zaal vormden een ideale combinatie voor een intiem en ontroerend concert.

Het programma was opgebouwd rondom vier duetten met onder andere vijf composities op teksten van Eichendorff en vijf op gedichten van Heine. Aan bod kwamen drie duetten en twaalf sololiederen van Felix Mendelssohn en een duet en sololied van zijn zus Fanny Hensel. Door de zorgvuldige programmering kwamen alle liederen goed tot hun recht. De stemmen van sopraan Francine van der Heijden en tenor Jan-Willem Schaafsma gingen prima samen. Verrassend goed pakte de stemmenwisseling uit in het duet Gruss (Wohin ich geh'und schaue).

Pianiste Phyllis Ferwerda toverde sprookjesachtige sferen uit de piano, huiveringwekkende beelden en smachtende zuchten en altijd met een lichtheid die past bij Mendelssohn. Francine pakte het publiek in met Das Waldschloss en het Pagenlied, waarna ze verliefd leek weg te lopen. Jan-Willem liet de luisteraars lekker griezelen bij het Hexenlied. Het duet Suleika und Hatem van Fanny Hensel was speciaal op het programma gezet, omdat het origineel geschreven is voor sopraan en tenor. De andere duetten zijn oorspronkelijk voor twee sopranen uitgegeven. Hun uitvoering sloot perfect aan bij de toelichting, die Dinant Krouwel daarvoor in zijn lezing had gegeven over de duetten van Mendelssohn.

foto's Tjaard Heikens

Francine lichtte kort de keuze voor het laatste lied toe. Mendelssohn voltooide het Nachtlied enkele weken voor zijn dood. Je kon een speld horen vallen, toen dit lied gezongen werd. Het was een passend slot van dit intieme en ontroerende recital. Ik heb me zelden zo dichbij Mendelssohn gevoeld. Het concert was een warm pleidooi voor Mendelssohn als liederencomponist.

Dinant Krouwel
secretaris Vrienden van het Lied

Programma van het VvhL-recital op 8 november

duet Herbstlied (Klingemann) op.63 nr.4
Der Mond (Geibel) op.86 nr.5
Die Sterne schau’n in stiller Nacht (von Schlippenbach) op.99 nr.2

Das Waldschloss (Eichendorff)
Pagenlied (Eichendorff)
duet Gruss (Eichendorff) op.63 nr.3
Auf der Wanderschaft (Lenau) op.71 nr.5
And’res Maienlied (Hölty) op.8 nr.8

Gruss (Heine) op.19 nr.5
Auf Flügeln des Gesanges (Heine) op.34 nr.2
Neue Liebe (Heine) op.19 nr.4
Allnächtlich im Traume (Heine) op.86 nr.4
duet Ich wollt, meine Lieb ergösse sich (Heine) op.63 nr.1

duet Suleika und Hatem (Goethe)
Nachtwanderer (Eichendorff)
Schilflied (Lenau) op 71 nr.4
Nachtlied (Eichendorff) op.71 nr 6

Mendelssohn Dag
met o.a. masterclass, Open Podium, concerten en lezingen
het complete programmaschema

Datum en aanvang
zondag 8 november 2015
vanaf 10.30 uur

Locatie
Hertz-zaal
TivoliVredenburg
Utrecht

impressie Mendelssohn Dag

verslag masterclass

verslag twee lezingen

aankondiging Mendelssohn Dag

VvhL - KVK-nr. 40445139