Aanbiedingen | Links | Sponsors | Sitemap | Contact

advertenties

Ayres for Court and Theatre

Sopraan Johannette Zomer opende met Fred Jacobs op de theorbe het middagprogramma van de Dag van het Theatrale Lied. Zij deden dit met het recital London: Ayres for Court and Theatre, bestaande uit 17eeeuwse liederen die in toneelmuziek bij opera’s, dus vaak los van de dramatische handeling, gezongen werden.

Johannette Zomer sprak haar waardering uit voor het feit dat er bij de samenstelling van het jubileumprogramma gekozen was voor dit repertoire, dat duidelijk minder gangbaar is bij de Vrienden van het Lied. Lawes, Blow en zeker Purcell zijn ook bij liedliefhebbers bekende componisten, maar Lanier en Humfrey zijn dat veel minder. Het ‘meezing-gevoel’ zal zich bij de meeste toehoorders beperkt hebben tot Purcell’s Musick for a while, geschreven op niet meer dan acht tekstregels uit Dryden’s Oedipus.

De soms uitvoerige en veelal syllabisch gecomponeerde teksten werden met veel toewijding op het woordritme gezongen en met evenveel zorg door Fred Jacobs gespeeld. Desondanks was het niet eenvoudig voor de luisteraar om het verhaal te blijven volgen, ook omdat er soms problemen waren met de programmateksten. Johannette zelf verontschuldigde zich hiervoor aan het publiek. Gelukkig kwamen de luisteraars muzikaal niets tekort, doordat beide musici dit onderdeel van het feestprogramma met gedrevenheid tot klinken brachten. Gecombineerd met hun stilistische precisie bevestigden zij op deze wijze nadrukkelijk de kwaliteit en het belang van de oude Engelse toneelmuziek.

Lodewijk Meeuwsen
bestuurslidVvhL - KVK-nr. 40445139