Aanbiedingen | Links | Sponsors | Sitemap | Contact

advertenties

Van Wienerwald naar Hollywood

Mezzosopraan Karolina Hartman en pianist Maurice Lammerts van Bueren openden de jubileumdag van de Vrienden van het Lied, als vanouds op de locatie van De Doelen in Rotterdam, met het programma Van Wienerwald naar Hollywood. Op een leuke, theatrale wijze -in de sfeer van de film Cabaret (1972) met onder anderen Liza Minnelli en Michael York in de hoofdrollen en in de regie van Bob Fosse- brachten Karolina en Maurice songs op de bühne van Schönberg, Eisler, Korngold en Heggie.

Geopend werd met vier van de acht Brettl-Lieder van Arnold Schönberg. Deze liederen zijn geïnspireerd op het Berlijnse cabaret. Het lied Galathea, op tekst van Wedekind, stond in dezelfde rij als het lied Arie aus dem Spiegel von Arcadien op tekst van Schikaneder, de librettist van Die Zauberflöte. En met de tekst van Salus Der genűgsame Liebhaber: ‘Meine Freundin hat eine schwarze Katze’ zat Karolina op de rode sofa met op haar schoot – inderdaad - een zwarte kat!

Vervolgens werd de stap gemaakt naar zes liederen, gecomponeerd door Hanns Eisler op teksten van Bertold Brecht, die geschreven en gecomponeerd zijn tijdens de Amerikaanse jaren van zowel Brecht als Eisler. Het Hollywood Liederbuch bevat prachtige muzikale miniaturen; zeer de moeite waard om vaker te horen. En dat gold ook voor Korngold; ook hij maakte furore in de Verenigde Staten, maar maakte gebruik van teksten van onder anderen Eichendorff.

Na een klein intermezzo voor piano solo door Maurice kwam Karolina als een American girl in een zonnige (Grease-achtig…?) jurkje terug op het podium om een aantal songs uit de cycli Songs to the Moon en Paper Wings van de Amerikaanse componist Jake Heggie uit te voeren. Een zeer aangename kennismaking met deze songs, deels gezongen op een tafel!

Karolina en Maurice hebben met hun recital de toon gezet voor de Dag van het Theatrale Lied, wederom een bijzondere lieddag van de Vrienden van de Lied!

Robert Koch
bestuurslidVvhL - KVK-nr. 40445139