Aanbiedingen | Links | Sponsors | Sitemap | Contact

advertenties

Dag van het Theatrale Lied

Op zaterdag 19 november vindt in de Doelen te Rotterdam de Dag van het Theatrale Lied plaats. Hiermee viert de Vrienden van het Lied zijn 55-jarig bestaan. Op deze dag worden de bekende culturele hotspots in Europa en Amerika getoond, maar niet met de bekende romantische liederen. Dus geen Wenen met Schubert, geen Parijs met Fauré, geen London met Elgar, maar oude muziek uit Engeland, 20e eeuws repertoire van het vasteland met een luchtige toets en zelfs eigentijdse kinky liederen uit Amerika.

Dagprogramma zaterdag 19 november

Tijdens de inloop vanaf 11.00 uur brengen studenten van het Rotterdams Conservatorium in de foyer diverse liederen ten gehore. In de Jurriaanse-zaal start om 11.30 uur het recital Van Wienerwald naar Hollywood met Karolina Hartman (mezzosopraan) en Maurice Lammerts van Bueren (piano). Na de lunchpauze geven Johannette Zomer (sopraan) en Fred Jacobs (luit en theorbe) een concert met als titel London: Ayres for Court and Theatre. Om half 3 volgt een korte masterclass, die wordt gegeven door de pianist Hans Eijsackers. Het programma sluit overdag af met een recital van half 5 tot kwart over 5 door Hans Pieter Herman (bariton) en Peter Nilsson (piano), gewijd aan theatrale liederen uit Amerika. » bekijk hier het programmaschema

Avondprogramma zaterdag 19 november

Het avondprogramma start om 19.30 uur met studentenzang in de foyerruimte. Van 20.00-21.00 uur vindt in de Jurriaanse-zaal een recital plaats met Irene Maessen (sopraan), Eleonore Pameijer (dwarsfluit) en Reinild Mees (piano). Bij dit trio staat Parijs centraal in De Parijse Salon. Er zal muziek klinken van Eric Satie, Kurt Weill (uit zijn Parijse tijd), Cécile Chaminade en Francis Poulenc.

» lees meer over de vier bijzondere recitals

Kaartverkoop

• Leden VVHL: € 15, aan de zaal op de dag zelf, op vertoon van ledenpas
• Niet-leden: € 25, kaartverkoop via de Doelen
• Met deze kaarten hebt u toegang tot alle programma-onderdelen

Een korte toelichting

In de Engelse barok gingen muziek en theater goed samen. Door de liefde van de Engelsen voor het toneel genoten opera's met gesproken teksten de voorkeur en schreven de 17e eeuwse componisten veel toneelmuziek. Hierin werden vaak liederen opgenomen, die ook zonder de dramatische handeling aantrekkelijk waren. Mooie voorbeelden hiervan vinden we bij John Blow en Henry Purcell. In het Parijs aan het begin van de 20e eeuw zetten Satie en de componisten van de Groupe des Six zich af tegen de Duitse romantiek en het Franse impressionisme. Zij lieten zich inspireren door het café chantant en kwamen graag bij Le Chat Noir, het bekende cabaret in Montmartre. In navolging van dit succesvolle cabaret werd ook in Wenen de gevestigde orde rond 1900 opgeschud. Zelfs Schönberg schreef luchtige cabaretliedjes, maar er klonken ook steeds meer protestliederen. Een aantal componisten moest door het naziregime uit Oostenrijk vluchten en ging in Hollywood aan het werk. Hun stijl mengde zich met de jazzcultuur, maar beïnvloedde ook de Amerikaanse componisten. Met hun gevoel voor show leverde dat geweldige songs op van Bolcom en Porter en van meer recente datum van Jake Heggie en Lori Laitman. Dit is allemaal te horen op de Dag van het Theatrale Lied.

Een theatrale jubileumviering

Als mensen denken aan een klassiek liedrecital, ziet men meestal een gesoigneerde zangeres in de bocht van de vleugel staan met een al even keurige pianist, die haar begeleidt. Het publiek zit met het hoofd gebogen in de teksten en klapt op de gepaste momenten. Leden van de Vrienden van het Lied weten dat het ook anders kan. Bij de huisconcerten lichten de musici de liederen vaak kort toe en communiceren zij de muzikale boodschap direct met de luisteraars. Er wordt gelachen bij de cabareteske liederen en vaak blijken ook serieuze liederen fraaie staaltjes van kleinkunst te zijn. Met gebaren en blikken en soms met simpele requisieten maken de zangers van het muziekpodium een theaterbühne. Ter gelegenheid van het 55-jarig bestaan van de Vrienden van het Lied wil de vereniging de theatrale kant van de liedkunst laten zien, want bij een lustrumviering past een uitbundig en feestelijk programma.

Dag van het Theatrale Lied
met 4 recitals en een masterclass
het programmaschema

Datum en aanvang
zaterdag 19 november 2016
vanaf 11.00 uur

Locatie
Jurriaanse-zaal
de Doelen
Rotterdam

Entreeprijs
€ 15 voor VvhL-leden en voor hun introducees

€ 25 normale prijs

VvhL - KVK-nr. 40445139