Aanbiedingen | Links | Sponsors | Sitemap | Contact

advertenties

Eerbetoon aan Rudolf Jansen

Rudolf Jansen neemt afscheid van het grote podium

Na een lange en rijke carrière van ruim 55 jaar neemt pianist Rudolf Jansen, Nederlands meest bekende en geliefde liedbegeleider en partner in talloze kamermuziekconcerten, afscheid van het grote podium. Veel beroemde zangers heeft hij daar begeleid, zoals Peter Schreier, Dietrich Fischer-Dieskau, Barbara Bonney, Robert Holl en vooral natuurlijk Elly Ameling.

Zijn grote en internationale carrière voerde Rudolf Jansen over de hele wereld, want hij was een veel gevraagde pianist en begeleider op alle belangrijke podia. Rudolf is jarenlang docent geweest en hij is vaak gevraagd voor het geven van masterclasses aan vele universiteiten in de hele wereld en aan alle conservatoria van Nederland. Rudolf Jansen was als pianist en begeleider betrokken bij vijf grote cd-projecten, opnames met het complete liedoeuvre van de componisten Grieg, Diepenbrock, Webern, Wolf en Richard Strauss. Hij werkte bij deze projecten samen met zangers als zijn echtgenote Christa Pfeiler, Robert Holl, Juliane Banse en Andreas Schmidt.

Liedbegeleiding vraagt bijzondere kwaliteiten. In zijn eigen woorden: Je moet niet alleen de tekst volgen, maar ook weten wat de woorden betekenen, aansluiten bij verschillende zangers en zorgen dat alles in balans is. Je moet een oor hebben dat de andere kant op kan luisteren. Een goede pianotechniek is een vereiste om die factoren op hetzelfde moment te kunnen vertalen naar je vingers.

Rudolf Jansen beheerste dat alles als geen ander, zijn fluwelen toucher, zijn poëtische spel, zijn grote tekstbesef en aanpassingsvermogen aan de solist waren beroemd en van wereldklasse.

Om het afscheid van Rudolf Jansen van het grote podium te markeren vindt er op zondag 2 april 2017 een bijzonder concert plaats met optredens van:

  • Andreas Schmidt (bariton), Joseph Breinl (piano)
  • Christiane Oelze (sopraan), Jeroen Sarphati (piano)
  • Thomas Oliemans (bariton), Ernst Munneke (piano)
  • Robert Holl (bariton), Roger Braun (piano)
  • Irene Maessen (sopraan), Margriet van Reisen (mezzosopraan), Seil Kim (tenor), Frans Fiselier (bariton), Natasja Douma (piano)
  • Lenneke Ruiten (sopraan), Thom Janssen (piano)

Zij zullen een gevarieerd programma van liederen en kwartetten ten gehore brengen, als dank en eerbetoon aan hun zeer gewaardeerde collega en leermeester. De optredens zullen worden afgewisseld met toespraken door Simon Reinink (Concertgebouw), Deen Larsen (Franz Schubert Institut), Aat Klompenhouwer (Vereniging Vrienden van het Lied) en Elly Ameling, die ruim veertig jaar een lied duo met Rudolf Jansen heeft gevormd. In hun toespraken zullen zij stilstaan bij het spel en de betekenis van Rudolf Jansen.

Deze avond wordt georganiseerd door Interartists Amsterdam en de Vereniging Vrienden van het Lied in samenwerking met Het Concertgebouw Amsterdam. De avond wordt gepresenteerd door Hans van den Boom (Radio 4). De toegangsprijs voor dit bijzondere concert is 35 euro. Kaartverkoop via Het Concertgebouw

Zondag 2 april 2017
19.30 uur

Kleine Zaal
Het Concertgebouw

Kaartverkoop
via Het Concertgebouw

VvhL - KVK-nr. 40445139