Aanbiedingen | Links | Sponsors | Sitemap | Contact

advertenties

Indrukwekkende hommage aan Rudolf Jansen

De Kleine Zaal was goed gevuld met opvallend veel mensen uit het vak: collegapianisten, zangers met wie Rudolf Jansen had gewerkt en oudstudenten, en daarnaast een enorme schare fans. Dat Rudolf geliefd was en nog steeds is, bleek wel uit de ontroerende toespraken. Direct bij het begin van de avond nam een wethouder van Amstelveen het woord en reikte Rudolf een koninklijke onderscheiding uit. Wegens zijn uitzonderlijke verdiensten werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Daarna begon het muzikale deel.

Bariton Andreas Schmidt opende met enkele liederen uit Die schöne Magelone van Brahms, begeleid door Joseph Breinl. Simon Reinink, directeur van het Concertgebouw, hield een leuke toespraak over Rudolf als legendarische pianist, die voor eeuwig uit de muren van het gebouw blijft klinken. Vervolgens brachten sopraan Christiane Oelze en pianist Jeroen Sarphati liederen van Wolf en Poulenc. Elly Ameling richtte zich tot Rudolf, die van klaviertijger nu een leeuw geworden was. Ze haalde persoonlijke herinneringen op aan hun eerste optreden en aan hun grote tournees. Daarna vertelde Annett Andriesen over de band van Rudolf met het IVC. Het concours eert hem door het instellen van een Rudolf Jansen-prijs, die de komende jaren uitgereikt wordt aan een liedpianist. Het gedeelte voor de pauze werd afgesloten door Robert Holl met aan de piano Roger Braun. Met twee indringend gezongen Schubert-liederen kregen zij de hele zaal aan hun voeten. Net als de twee andere zangers bedankte ook Robert Holl Rudolf voor de geweldige samenwerking en de persoonlijke vriendschap.

Na de pauze hield Deen Larsen namens het Schubert-Institut in Baden een humoristische toespraak. Een mooie aanloop voor de vier Mörike-Lieder van Wolf uitgevoerd door Thomas Oliemans en pianist Ernst Munneke. Hierna bedankte Aat Klompenhouwer Rudolf voor zijn inzet voor de Vrienden van het Lied en voor de liedkunst in het algemeen met het aanbieden van een ets, geïnspireerd door het lied Im Dorfe uit de Winterreise. Hij vond hem niet alleen een goede pianist, maar als docent bij masterclasses ook een geweldige acteur en balletdanser. Vervolgens werden vier kwartetten uitgevoerd van Schubert, Brahms en Schumann door Irene Maessen, Margriet van Reisen, Seil Kim en Frans Fiselier met aan de piano Natasja Douma. Sopraan Lenneke Ruiten en pianist Thom Janssen sloten de avond af met drie vroege liederen van Debussy.

Het was een bijzondere avond met een prettige afwisseling van hoogstaande muziek en mooie toespraken op een ontspannen wijze met elkaar verbonden door presentator Hans van den Boom. De pianisten konden goed laten horen, wat ze geleerd hadden van Rudolf Jansen. De uitgevoerde liederen hadden allemaal pittige pianopartijen, die op fantastische wijze werden uitgevoerd. Rudolf kan hier trots op zijn en liet dat na afloop blijken door iedereen op het podium persoonlijk te bedanken.

Dinant Krouwel
secretaris

Zondag 2 april 2017
19.30 uur

Kleine Zaal
Het Concertgebouw

VvhL - KVK-nr. 40445139