Aanbiedingen | Links | Sponsors | Sitemap | Contact

Dag van het Lied 9 mei 2020

middagprogramma in de Grote Zaal

14.00 - 14.45 uur Liedlab 2.0

Twee nieuwe recitals door en met studenten klassieke zang

Hoe ziet een liedprogramma er in de toekomst uit? De vereniging Vrienden van het Lied heeft alle studenten klassieke zang aan Nederlandse conservatoria uitgedaagd om daar hun visie op te geven. Tijdens de Dag van het Lied zullen twee studenten hun ideeën hierover realiseren in een kort recital. Met als uitgangspunt het thema van deze dag Beethoven, meester en rebel zoeken zij de grenzen op in de programmering en presentatie van het liedrepertoire.

15.00 - 15.45 uur Feuertrunken

Liedrecital door Leon van Liere (tenor) en Micha van Weers (piano)

Leon van Liere en Micha van Weers brengen vier liederen van Beethoven, waaronder het lied Erlkönig. Dit gedicht van Goethe werd door Beethoven getoonzet, nog vóór Schubert, maar zijn versie bleef onvoltooid. In het recital is het te horen in een versie die door Becker is voltooid.

Hector Berlioz was als Frans componist, muziekcriticus en dirigent een van de belangrijkste en meest vernieuwende vertegenwoordigers van de romantiek. Hij was idolaat van Beethoven en is sterk beïnvloed door hem. Berlioz is het meest bekend om zijn opera’s, koorwerken en symfonische werken, maar hij heeft ook zo’n honderd liederen gecomponeerd, zoals Les nuits d’été. Leon van Liere en Micha van Weers brengen twee liederen uit de liedcyclus Irlande.

Nikolaj Medtner componeerde veel werken voor piano en ook ruim 100 liederen, waarvan 33 op teksten van Pushkin en 30 op teksten van Goethe. De muziek van Medtner is bijzonder, het is een bijzondere combinatie van tegengestelde elementen: Duitse wortels en een Russische ziel, zoeken naar muzikale vernieuwing en hechten aan oude vormen, zeldzame intelligentie en een haast kinderlijke naïviteit. Dit recital is een buitenkans om een aantal van Medtners liederen te horen, die veel te weinig worden uitgevoerd.

16.00 - 16.45 uur Wonne der Wehmut

Liedrecital door Vincent Kusters (bariton) en Charlie Bo Meijering (piano)

Vincent Kusters en Charlie Bo Meijering brengen zes liederen van Beethoven op teksten van Goethe, waaronder het titellied Wonne der Wehmut, een prachtig lied met een heel poëtische en subtiele toonzetting. U hoort Beethoven van een andere kant!

Carl Maria von Weber was zeer populair in zijn tijd. De dichter Müller bijvoorbeeld, de schepper van Die schöne Müllerin, droeg een dichtbundel op aan Weber, ongetwijfeld in de hoop dat Weber zijn gedichten zou toonzetten. Die vier Temperamente is een liedcyclus met als onderwerp hoe verschillende persoonlijkheidstypen (volgens de Grieken zijn dat er vier) omgaan met het verlies van een geliefde. De sanguinicus gaat meteen op zoek naar een ander, de melancholicus ziet alleen verlossing in het graf, de cholericus gaat jagen en schieten en de flegmaticus vindt het allemaal prima. Een bijzondere kans om deze vrolijke (!) liederen een keer te horen.

Gioacchino Rossini is vooral bekend om zijn opera’s, maar hij heeft ook veel liederen geschreven, gebundeld in zijn zogenaamde Péchés de Vieillesse (Zonden van de oude dag).In het recital klinken twee liederen uit het Italiaanse album en één lied uit het Franse album. Vrolijk zijn de onderwerpen niet, er is weer veel liefdesverdriet, maar de muziek is dat wel. Virtuoos, zonnig en goed in het gehoor liggend, zoals we Rossini kennen.

Dag van het Lied

Day of the Song

9 mei 2020

10.30 - 22.00 uur

Broederkerk Zeist

in samenwerking met het ILFZ

Voor VvhL-leden:

  • kaart à 30 euro
  • bestellen via ILFZ

VvhL - KVK-nr. 40445139