Aanbiedingen | Links | Sponsors | Sitemap | Contact

advertenties

Cursus Liedinterpretatie op 6 en 7 juni 2015

Het voorkeursthema van de cursus ‘Liedinterpretatie voor gevorderde amateurzangers en hun pianisten’ was dit jaar het Engelstalige lied, en dat was de docenten Roberta Alexander en Peter Nilsson natuurlijk op het lijf geschreven!

De zes deelnemende duo’s kregen gedurende de cursus elk in totaal twee uur les, waarbij aan drie van de door hen voorbereide liederen werd gewerkt. Het was steeds alsof een foto uit de ontwikkelaar kwam: elk lied kreeg meer kleur, expressie en diepgang. De door de duo’s gekozen liederen maakten de dagen heel afwisselend. Het ging van Laitman naar Schubert, van Barber naar Fauré, van Strauss naar Purcell en van Brahms weer terug naar Barber.

Goede wisselwerking docenten en deelnemers

De docenten coachten de duo’s gezamenlijk, waardoor zanger, pianist én het samen muziek maken ruime aandacht kregen. De aanpak van Roberta en Peter was niet alleen deskundig en pedagogisch, maar ook heel geestig en enthousiasmerend. Eén thema werd gedurende de twee dagen een inspirerend mantra: neem de ruimte, zet je fantasie aan het werk, maak keuzes en "doe maar wat!", als verleidend motto om het altijd aanwezige gevecht van de muzikale lijn met de tekstlijn je eigen invulling te geven. Er was een prachtige wisselwerking, de docenten gaven uitstekende aanwijzingen, de cursisten pikten het snel op, de groei was hoorbaar en rode blossen verschenen op de wangen. Ook onderling was de betrokkenheid groot. De deelnemers leefden zeer met elkaar mee en moedigden elkaar aan.

Slagroom op de taart

Bij het afsluitende openbare concert bracht elk duo een lied naar keuze ten gehore. Aan het eind toonden Roberta en Peter tot aangename verrassing van deelnemers, toehoorders en organisatoren hun meesterschap met een bloedstollende uitvoering van Solitary Hotel van Samuel Barber. De cursisten uitten hun grote dank aan de docenten met bossen pioenrozen met de opmerking dat de pioenen net zo uit de knop zouden komen als de deelnemers uit de knop waren gekomen.

De cursus vond voor het eerst plaats in Cantina Vocaal in Amsterdam en dat is uitstekend bevallen. Behalve een sfeervolle cursusruimte met een goede vleugel, en een gezellige ‘kantine’ was er nog een prachtige binnentuin, waar het deze zonnige dagen heerlijk toeven was in de pauzes.

Frans Eggink
penningmeester

Uit de reacties van deelnemers en toehoorders

Het was geweldig allemaal! De flitsende samenwerking tussen Roberta en Peter, de huiselijke, artistieke omgeving en de openheid van de duo's om te willen leren en aanwijzingen te ontvangen.

We hebben genoten van deze zeer bijzondere dagen. Wat een betrokken, vakbekwame docenten waren het! Ze behandelden ons met veel respect en op professioneel niveau.

Ik heb er enorm veel van opgestoken en ook het volgen van de lessen aan de anderen was zeer boeiend. Door deze masterclass is er weer een diepere laag aangeboord waarop ik kan voortborduren.

De passie voor de synthese tussen muziek en tekst werden door zowel Roberta als Peter op een zeer inspirerende manier aan ons overgebracht met veel gevoel voor humor en met zorg voor een veilige sfeer, waarin we ons zelf durfden laten zien en horen.

Een muzikale belevenis, heerlijke open en aimabele sfeer, voortreffelijke accommodatie en beslist superieur: de beide docenten! Hun enorme muzikale kennis en heerlijke humor bezorgden ons een 'lift'.

www.robertaalexander.com

 

Peter Nilsson


Aankondiging
zie hierVvhL - KVK-nr. 40445139