Aanbiedingen | Links | Sponsors | Sitemap | Contact

advertenties

Cursus Liedinterpretatie juni 2016

Op 4 en 5 juni vond in Amsterdam de cursus Liedinterpretatie voor amateurduo's plaats met Hans Pieter Herman en Maurice Lammerts van Bueren als docenten. Beiden zijn niet alleen uitstekende liedvertolkers, maar ook zeer enthousiaste docenten.

De deelnemende duo’s hadden een programma voorbereid van zes (en soms zelfs tien) liederen met minstens één lied van Mendelssohn als vervolg op de Mendelssohn Dag van 8 november 2015 in TivoliVredenburg. Het was een goed idee om de Mendelssohn Dag nog door te laten lopen in de amateurcursus, want tijdens het weekend werd er met veel plezier aan de liederen van Mendelssohn gewerkt. Het was ook heel interessant om de verschillen te horen en te verkennen tussen de versies van Mendelssohn en Diepenbrock van het lied Die Liebende schreibt en tussen de versies van Mendelssohn en Schumann van het lied Wenn durch die Piazzetta.

Afwisselende en leerzame dagen

De zes deelnemende duo’s kregen gedurende de cursus elk in totaal twee uur les, waarbij aan drie à vier van de door hen voorbereide liederen werd gewerkt. Door de enorme afwisseling in het gekozen repertoire vlogen de beide dagen om. Aan bod kwamen bekende en onbekende liederen in allerlei talen van Badings, Diepenbrock, Hageman, Glinka, Moessorgski, Schubert, Mendelssohn, Debussy, Fauré, Quilter en Gurney.

Het was boeiend om te zien en te horen hoe beide docenten nieuwe vensters openden om de muzikale prestaties te verbeteren. Hans Pieter Herman was hiertoe op een overtuigende manier in staat en opende voor de deelnemers geweldige nieuwe perspectieven, die de zangprestaties van de deelnemers zeer positief beïnvloedden. Ook pianist en liedbegeleider Maurice Lammerts van Bueren was door zijn kundige aanwijzingen een eindeloze bron van inspiratie voor de deelnemende pianisten. De cursisten pikten de raadgevingen van de docenten snel op, waardoor de liederen meer reliëf kregen en duidelijk wonnen aan zeggingskracht.

Excellence

Bij het afsluitende openbare concert bracht elk duo twee à drie liederen naar keuze ten gehore. Het werd zo een volwaardig en hoogwaardig slotconcert. Aan het eind toonden Hans Pieter Herman en Maurice tot groot genoegen van deelnemers, toehoorders en organisatoren hun meesterschap met een zeer beeldende uitvoering van twee liederen van Schumann en het lied George van William Bolcom. De cursisten uitten hun grote dank aan de docenten met flessen wijn ‘Cuvée d’ Excellence’ met de opmerking dat de wijn hopelijk net zo excellent zal zijn als de docenten.

De cursus vond voor de tweede maal plaats in Cantina Vocaal in Amsterdam en dat is wederom uitstekend bevallen. We hebben van de sfeervolle cursusruimte, de gezellige ‘kantine’ en van de prachtige binnentuin kunnen genieten, waar het deze zonnige dagen heerlijk toeven was in de pauzes.

Frans Eggink
penningmeester

Uit de reacties van deelnemers en toehoorders

Een fantastische cursus, waarvan ik echt hele essentiële tools heb meegekregen. De onderlinge sfeer was heel hartelijk en open, wat zeker ook mede te danken was aan de opbouwende manier waarop de docenten hun commentaar formuleerden.

Hans Pieter opperde enorm veel mogelijkheden en het was heel opvallend hoe snel de klank van de zangers veranderde wanneer ze de aanwijzingen opvolgden. Tovenarij!

De aanwijzingen van Maurice waren zeer ter zake kundig: onze stukken kende hij goed en hij wist daardoor precies welke passages aandacht vroegen. Hij deed dit zeer plezierig, met respect voor het niveau van de amateur.

De cursus overtrof mijn verwachtingen: Twee uitstekende vakmensen, die ons op een zeer integere, respectvolle wijze een aantal kneepjes van het vak hebben bijgebracht. Met aansprekende voorbeelden en leuke anekdotes om het ons, amateurmusici, duidelijk te maken. Prima basis om zelf mee aan de slag te gaan.

VvhL - KVK-nr. 40445139