Aanbiedingen | Links | Sponsors | Sitemap | Contact

advertenties

Hugo Wolf-medaille uitgereikt aan Elly Ameling

Op zondag 8 november ontving Elly Ameling de Hugo Wolf-medaille in het operahuis van Stuttgart. Deze ereprijs wordt sinds 2008 uitgereikt door de Internationale Hugo-Wolf-Akademie. De medaille werd eerder gegund aan onder anderen Dietrich Fischer Dieskau, Christa Ludwig en Graham Johnson.

Elly Ameling behoort tot de belangrijkste zangeressen van de 20e eeuw. Ze begon haar weergaloze carrière in de jaren '50 en stond meer dan 40 jaar op het podium. Het lied nam altijd een bijzondere plaats in. Dankzij haar interpretaties van Schubert-, Schumann- en Wolf-liederen werd zij zelf niet alleen een grote ster, maar droeg zij ook bij aan de bekendheid van het duitstalige liedrepertoire met name in de Verenigde Staten. Haar opnames werden in de hele wereld verkocht en grijsgedraaid. Daarnaast zorgde zij ook voor een beter begrip van het lied door haar alom geprezen masterclasses. Tijdens de Hugo Wolf Dag in februari 2013 konden de Vrienden van het Lied profiteren van haar grote kennis van de Wolf-liederen bij de masterclass, die zij gaf met Rudolf Jansen.

Elly Ameling met de Hugo Wolf-medaille
Stuttgart, 8 november 2015

De prijsuitreiking ging gepaard met een concert door Christoph Prégardien (tenor), zijn zoon Julian Prégardien (tenor) en Marcelo Amaral (piano). Zij brachten Elly Ameling een waardige en feestelijke serenade met liederen van Mahler, Wolf, Schumann en Schubert. Robert Holl sprak de laudatio uit, waarin hij op diepzinnige en wijd reikende wijze haar bijzondere verdiensten voor de liedkunst benadrukte. Het is volkomen terecht dat de Hugo-Wolf-Akademie haar deze medaille heeft uitgereikt.

Interview met Elly Ameling in Liedvriend 2013/1

Hugo Wolf Dag

VvhL - KVK-nr. 40445139