Aanbiedingen | Links | Sponsors | Sitemap | Contact

advertenties

Auditie 2010: Geen nieuwe duo's op solistenlijst

Er zijn dit jaar geen nieuwe duo’s aan de solistenlijst van de Vrienden van het Lied toegevoegd. Dat is de uitkomst van de auditie die zaterdag 6 november plaatsvond in het Utrechts Conservatorium. Zoals altijd was de auditie openbaar en gratis toegankelijk voor het publiek; de kleine zaal was dan ook goed gevuld met aandachtig luisterend publiek vanuit het hele land.

 

Elf duo’s gaven acte de présence op de auditiedag, waaronder drie mannenstemmen en acht vrouwenstemmen. De begeleiding was hierbij telkens op piano. Voor de deelname geldt de verplichting een werk van een Nederlandse componist uit te voeren, naast een Duits- en Franstalig werk.

 

De eerste eis leverde namen op het programma op zoals de broers Willem en Hendrik Andriessen, Willem Pijper en meermaals Alphons Diepenbrock. Driemaal werd er werk van een nog levende Nederlandse componist uitgevoerd. In enkele liederen klonk een andere muziekstijl door, zoals in het jazzy getinte Lord, most generous van Erik Lotichius en in de foxtrot Old Sir Faulk van de Britse componist William Walton.

 

Bij de Duitstalige werken mocht worden gekozen uit Schumann, Schubert, Strauss of Brahms, waarbij deze laatste buiten de boot viel. Sommigen vulden hun presentatie van vijftien minuten aan met een ander Duits- of Franstalig lied.

Anderstalige liederen waren veelal in het Engels, zoals van Barber, Walton en Ives. Uitzonderingen waren daarbij een Hebreeuws lied van de Israelische componist Aharon Harlap en het Russische lied Ne poy krasavitsa, pri mne van Rachmaninov op tekst van Aleksandr Poesjkin.

 

Na het juryberaad sprak juryvoorzitter Dinant Krouwel tot het publiek en de duo’s. Onder zijn vierjarig voorzitterschap had hij niet eerder meegemaakt dat er geen duo’s tot het solistenbestand werden toegelaten. De toelating geschiedt op basis van punten waarbij ze hoger dan een 8,5 moeten scoren, zo lichtte hij toe. Op basis van het juryoordeel was het niemand gegeven dit gemiddelde minimaal te behalen. Aangezien de vereniging Vrienden van het Lied er is ter bevordering van het lied, voelde de jury er niet voor om die kritieke grens te verleggen.

 

Juryleden waren Hans Eijsackers, Rudolf Jansen, Irene Maessen, Margriet van Reisen en Charles van Tassel.

 

VvhL - KVK-nr. 40445139