Aanbiedingen | Links | Sponsors | Sitemap | Contact

advertenties

Blijvend Applaus Prijs 2014 aan Jard van Nes

Op zondag 23 november vond de feestelijke uitreiking plaats van de Blijvend Applaus Prijs 2014 in de Kleine Komedie te Amsterdam. Toen de zaal goed gevuld was met ongeveer 300 mensen werd Jard van Nes onder luid applaus binnengeleid.

Het programma, gepresenteerd door Hans van den Boom, opende met een filmopname uit 1984 van Urlicht uit de Tweede Symfonie van Mahler met uiteraard Jard van Nes en het KCO onder leiding van Bernard Haitink. Hierna klonk weer een gul applaus. De voorzitter van de stichting Blijvend Applaus vertelde een en ander over de prijs. Vervolgens zagen en hoorden de aanwezigen een compilatie van bijzondere momenten uit de carrière van Jard van Nes. Haar veelzijdigheid, de internationale roem, het harde studeren en haar huiselijkheid werden prachtig in beeld gebracht.

Natuurlijk klonk er ook live muziek. Carina Vinke zong samen met Rixt van der Kooij aan de piano het geestige lied Eulalie, gecomponeerd door Tom Sol op een tekst van Annie M.G. Schmidt. De alt Carina Vinke heeft bij Jard van Nes gestudeerd. De violist Hawar Tawfiq voerde op poëtische wijze het eerste deel uit van zijn vioolsonate samen met pianist Jan-Willem Rozenboom. Deze Irakese violist en componist heeft lange tijd de viool van Jard in bruikleen gehad. Er waren ook twee ontroerende en indrukwekkende videoboodschappen van Christa Ludwig en van Bernard Haitink. De laatste begon eerst met beste Jard uit respect voor haar vakmanschap en vervolgde met lieve Jard wegens hun goede persoonlijke band.

Hans Heg sprak een column uit en vertelde vooral over de kennismaking met Jard van Nes en Hans Hierck, later haar man, tijdens hun studententijd in Utrecht. Hij kruidde zijn toespraak met enkele persoonlijke ontboezemingen. Daarna vertelde Paul Witteman op levendige wijze, hoe hij voor het eerst Jards stem hoorde op de radio in een Bach-cantate. Namens de jury, die dit jaar bestond uit Mischa Spel, Kees Vlaardingerbroek en hemzelf, gaf hij aan, waarom Jard van Nes de Blijvend Applaus Prijs verdiende. Hij roemde haar korte, maar intensieve loopbaan, noemde de lange weg ernaartoe, haar afscheid als zangeres en haar bloei daarna als docente. Vervolgens kreeg Reinbert de Leeuw de eer om de prijs uit te reiken: een bronzen sculptuur en een geldbedrag. Hij zei, dat hij zich wat ongemakkelijk voelde achter het spreekgestoelte, maar hield daarna op schijnbaar nonchalante wijze een fantastisch betoog over het kunstenaarschap van Jard van Nes. Uiteraard was ook dit doorspekt met persoonlijke herinneringen.

Na de prijsuitreiking bedankte Jard de organisatie, haar familie en vrienden. Ze voelde zich alijd een zondagskind en vandaag weer. Ze had het geluk goede docenten te treffen en vrienden, die haar kritiek gaven als dat nodig was. Ze sloot het officiële gebeuren af met een kleine act om te laten horen hoe je niet moet zingen. Samen met haar vriendin en zangcollega Roberta Alexander bracht ze het lied A Word on My Ear van Flanders & Swann. Hierin was Roberta de toondove zangeres en begeleidde Jard haar aan de piano. Deze komische afsluiting tekent haar ten voeten uit: de sterren van de hemel zingen en toch met beide benen op de grond staan, groot vakmanschap samen laten gaan met een enorme collegialiteit, maar ook gein trappen bij een serieuze gelegenheid. Er volgde een klaterend applaus, dat herhaald werd toen ze de zaal verliet. Het was volkomen duidelijk dat ze de Blijvend Applaus Prijs 2014 ten volle verdiend had!

Dinant Krouwel
secretaris Vrienden van het Lied

VvhL - KVK-nr. 40445139