Aanbiedingen | Links | Sponsors | Sitemap | Contact

advertenties

Elisabeth Cooymans overleden

Op 14 oktober is op 98-jarige leeftijd de bekende zangeres en zangpedagoge Elisabeth Cooymans overleden. Ze was vanaf de oprichting van de Vrienden van het Lied betrokken geweest bij de vereniging. Haar man en zij stelden direct hun huis bij Rosmalen met een prachtige Steinway-vleugel ter beschikking voor recitals. In 1961, het jaar van de oprichting, werd het eerste concert in Brabant gegeven door Frans van de Ven (bariton) en Gabriël Smit (tekstvoordracht) met Simon C. Jansen aan de vleugel, de vader van Rudolf Jansen. Jarenlang traden diverse solisten op in hun muzieksalon.

Ook zelf trad ze vaak op als soliste voor de Vrienden van het Lied en gaf later regelmatig cursussen. Van 1982 tot 2000 maakte zij deel uit van de Raad van Advies voor Artistieke zaken. In de jaren '80 was ze ook nog korte tijd bestuurslid. Tot op hoge leeftijd bleef ze betrokken bij de vereniging, ging naar VvhL-recitals toe en woonde de ledenvergaderingen bij.

Elisabeth Cooymans is van grote betekenis geweest voor de liedkunst in Nederland. Ze zette zich in voor het Nederlandse lied en gaf premières van componisten als Hendrik Andriessen, Sas Bunge, Vic Nees, Jacques Reuland en Alexander Voormolen. Ze zocht altijd naar bijzonder repertoire en trad ook vaak op met meer dan een pianist als begeleider. Dat was in haar tijd niet gebruikelijk.

In de eerstvolgende Liedvriend (2019 nr.1) zal een In memoriam verschijnen geschreven door Meinard Kraak. Over haar carrière is veel interessants te lezen en te beluisteren op de site van Dutch Divas.


Elisabeth Cooymans
1920 - 2018

VvhL - KVK-nr. 40445139