Aanbiedingen | Links | Sponsors | Sitemap | Contact

advertenties

Ervaringen cursus liedinterpretatie 2011

Zaterdag 28 en zondag 29 mei vond in De Lutte de jaarlijkse cursus liedinterpretatie van de Vrienden van het Lied plaats. Marlies Jansen had zich opgegeven voor deze cursus voor gevorderde liedduos en doet verslag. Aanvankelijk opgegeven als deelnemer, brengt zij nu verslag uit als toehoorder.


"Vrijdagavond 27 mei 2011 arriveerde ik bij mijn hotel in de buurt van De Lutte. Na mijn spullen binnen gezet te hebben ben ik op zoek gegaan naar De Ticheler waar ik dankzij de hulp van een vriendelijke meneer uit het Twentse land binnen niet al te lange tijd arriveerde. Daar werd ik door de honden luid welkom geheten om vervolgens binnen met het organiserend team, Annette Ovink (tevens gastvrouw), Erna Fock en Jaap Heins en enkele cursisten kennis te maken en de goede reis af te sluiten met een glaasje wijn.


De volgende ochtend om half twaalf van start. De docenten Robbert Muuse en Micha van Weers hebben eerst iets over zichzelf verteld waarna ieder deelnemend koppel aan de beurt kwam om zich voor te stellen. Helaas liet mijn stem me in de steek waardoor ik van actief deelnemer toehoorder werd. Ik had het geluk dat er werd begonnen met een lied dat ik ook had ingestudeerd, Der Wanderer van Schubert. Als toehoorder ben je er dan meteen intensief bij betrokken en dat laat je dan niet meer los.


Wat opviel was dat de aanwijzingen voor de zanger, waar ik meer op was gefocust dan op de aanwijzingen voor de pianist, zo herkenbaar voor me waren. Stuk voor stuk aanwijzingen waar ik mijn voordeel mee kon doen: je houding bij het zingen, heb je nagedacht over de tekst, wat is de rode draad daarin, waar liggen de accenten, draag de tekst eerst voor zonder noten, leef je in de tekst in. Dit waren allemaal zaken die bij de cursisten resulteerde in verbeteringen in hun voordracht.


Micha van Weers richtte zich uiteraard vooral op de pianisten. Als de pianisten zich ook goed verdiepen in de tekst dan wordt duidelijk welke rol de pianist heeft bij de voordracht. Micha illustreerde dat onder andere door voorbeelden te geven waarbij de pianist het ene moment een ondersteunende rol heeft en het andere moment een stuwende rol.


Zowel Micha van Weers als Robbert Muuse liet horen dat je voor een goede voordracht verschillen in kleur en/of volume extreem moet maken. De overtuigingskracht is dan groter. In het begin van de cursus maakten de cursisten deze verschillen te klein. Ik heb alle cursisten horen en zien groeien in hun performance, wat resulteerde in een fantastisch slotconcert. Een wereld van verschil met de eerste repetities op zaterdag. Dit resultaat is zowel door de fantastische en stimulerende inzet van Robbert Muuse en Micha van Weers als door de leergierige inzet van de cursisten bereikt.


De gastvrouw had alles perfect georganiseerd en onder controle, daarbij geholpen door Erna Fock en Jaap Heins en een aantal leden van de Vrienden van het Lied uit de regio Twente. Het weekend werd afgesloten met een verrukkelijk buffet. Complimenten ook aan hen allen.


Ik heb intens genoten en veel geleerd. Een aanrader, niet alleen voor cursisten maar ook voor toehoorders."


Marlies Jansen

De Ticheler in De Lutte


Verslag
» Vruchtbaar weekend bij liedcursus in De Lutte


Aankondiging
» zie hier


VvhL - KVK-nr. 40445139