Aanbiedingen | Links | Sponsors | Sitemap | Contact

advertenties

Nieuwsbrief juni 2009

uitgebreide pdf-versie


Concertagenda

Door onze financiële situatie zijn we terug moeten gaan van vier naar twee nummers Liedvriend per jaar. Daardoor is de afgelopen zaterdag 13 juni geen Liedvriend op uw mat gevallen. De concertagenda voor de komende maanden, die altijd in die Liedvriend zat, vindt u nu bijgevoegd bij deze Nieuwsbrief en is per post gestuurd naar de leden zonder e-mail. De concertagenda kunt u ook altijd vinden op onze website www.vvhl.nl


1e Internationaal Studenten Lied Duo Concours geslaagd

Op 17, 18 en 19 april vond in Enschede het 1e Internationaal Studenten Lied Concours plaats. 17 Duos waarvan de zangers en pianisten 18 verschillende nationaliteiten vertegenwoordigden presenteerden zich aan een jury bestaande uit Ad s-Gravesande (voorzitter), Elly Ameling, Rudolf Jansen, Margriet van Reisen, Alessandro Misciasci, David Wilson-Johnson en Maurice Lammerts van Bueren.

Na de eerste dag kon worden vastgesteld, dat het niveau van de deelnemende duo's verrassend hoog was. Aan de niet geringe eisen van de verplichte werken werd door de zangers en pianisten over het algemeen goed voldaan. Tijdens de halve finale koos de jury voor de 8 overgebleven duos een ander verplicht lied en klonk ook voor het eerst het voor het concours door Matijs de Roo gecomponeerde competitielied Sprachgitter op tekst van Paul Celan. Het was boeiend om de 8 verschillende interpretaties na elkaar te horen. Vier duo's streden in de finale, die door een bijzonder hoog niveau gekenmerkt werd om de prijzen.

Uiteindelijk wonnen de Duitse sopraan Hanna- Elisabeth Müller en de Roemeense pianiste Mihaela Tomi volgens veler verwachting de 1e en de publieksprijs, het Franse duo Jean-Francois Rouchon (bariton) met Jamal Moqadem de 2e en het Koreaanse duo Ji-Su Park (bariton) en Myoung-Hyun Kim de 3e prijs.

De prijs van de Vereniging Vrienden van het Lied werd door de jury toegekend aan Daniel Herman Mostert (bariton) en Sofia Vasheruk (piano), beiden studerend (2e fase) in Enschede. Zij onderstreepten op overtuigende wijze de grondgedachte van het concours door zich als volledig gelijkwaardige muzikale partners te presenteren.

De prijs houdt in, dat zij vier concerten voor de vereniging zullen geven.


Grachtenfestival 2009 (22 augustus)

Het Grachtenfestival in Amsterdam vindt dit jaar plaats van 15 tot en met 23 augustus. Het duo dat de prijs van de Vereniging Vrienden van het Lied heeft gewonnen op het bovengenoemde Internationaal Studenten Lied Concours in Enschede, Daniel Herman Mostert en Sofia Vasheruk, zullen twee concerten verzorgen in het kader van het Grachtenfestival, en wel op zaterdagavond 22 augustus. Over plaats, programma en toegang voor leden meer bericht, zodra meer details bekend zijn.

 

Duettendag Zwolle (28 november)

ArtEZ organiseert i.s.m. de Vereniging Vrienden van het Lied op zaterdag 28 november 2009 een duettendag voor zangstudenten in de Reulandzaal van het Conservatorium in Zwolle, Aan de Stadsmuur 88, 8011 VD Zwolle
Het programma bestaat uit drie onderdelen:

  • een Masterclass duetten, 2 zangstemmen en origineel piano, voor duo's zangstudenten van ArtEZ conservatoria Zwolle, Arnhem en Enschede (drie maal een uur, drie duos per uur, 10.00-11.00 uur, 11.30-12.30 uur en 13.00-14.00 uur).
  • een presentatie door de negen aan de Masterclass deelnemende duo's (14.30-15.30 uur).
  • een recital met liederen en duetten door Recital door Claudia Couwenbergh (sopraan) en Regula Boeninger (mezzosopraan) en Robert Weirauch (piano), met liederen en duetten van Mendelssohn tot Webern (16.00-17.00 uur).

Docenten van de Masterclass zijn Rudolf Jansen en Irene Maessen.

Tussen de onderdelen steeds een half uur pauze. In het bedrijfsrestaurant van het Conservatorium zijn koffie, thee en broodjes te verkrijgen. Tijdens de sessies geen toegang tot de zaal. Wie van ver komt en op zaterdag niet heel vroeg op wil, kan om 11.30 uur bij de 2e sessie Masterclass instappen.

Toegang: Leden VvhL € 15, Niet-leden € 25, Studenten en docenten ArtEZ vrij.


Internationaal Vocalistenconcours 's-Hertogenbosch

De 48e editie van het Internationaal Vocalistenconcours 's-Hertogenbosch (IVC) zal plaatsvinden in september 2010. De Nationale Voorronden voor dit concours vinden plaats op 18, 19 en 20 september 2009 in Muziekcentrum De Toonzaal 's-Hertogenbosch.

Het IVC heeft met haar Concours 2008 weer een accent gelegd op de liedkunst en heeft het voornemen dat voort te zetten. In het verleden was er de Prijs van de Vrienden van het Lied. Deze prijs zal in 2010 weer in ere worden hersteld!

De naam van de prijs luidt: Engagementsprijs van de Vereniging Vrienden van het Lied en bestaat uit vier concerten voor de Vrienden van het Lied in Nederland in het seizoen 2010/2011.


Samenwerking Vrienden van het Lied met Stichting 20e-eeuwse Lied

Voor 2010 worden serieuze gesprekken gevoerd over twee te organiseren evenementen met de Stichting 20e-eeuwse Lied, een in het voorjaar en een in het najaar 2010. De plannen beginnen concrete vormen aan en worden momenteel in de besturen van beide organisaties besproken. Meer bericht, zodra meer details bekend zijn.

 

 

 

 VvhL - KVK-nr. 40445139