Aanbiedingen | Links | Sponsors | Sitemap | Contact

advertenties

Portret Erich Korngold

Op maandag 22 maart vond in het Concertgebouw te Amsterdam een concert plaats gewijd aan de componist Erich Wolfgang Korngold (1897-1957). Deze avond was een coproductie van Stichting 20e eeuwse Lied met Stichting Kamermuziek Amsterdam en Vrienden van het Lied. Voor een bomvolle zaal zongen Charlotte Margiono (sopraan) en Konrad Jarnot (bariton) begeleid door Reinild Mees.


Het concert begon met een inleiding door Caspar Wintermans, doorspekt met leuke anekdotes. Hij schetste een duidelijk beeld van het wonderkind, opgegroeid in het bruisende Wenen van 1900, die later als jood vluchtte naar Amerika en daar zijn brood verdiende met schitterende filmmuziek.*

 

Voor de pauze zongen Margiono en Jarnot duitstalige liederen, waarin de laatromantiek van Mahler en de Jugendstil van Strauss klonken. Opvallend was de pemière van een zevental liederen op teksten van Eichendorff met het prachtige Vesper-lied Die Abendglocken klangen. Na de pauze kwamen de engelstalige liederen aan bod, vooral op teksten van Shakespeare. Hierin zit meer humor en vaart met een lichte musical-toets. Zijn liederen zijn heerlijk om te zingen en Margiono kon haar lyrische en theatrale kwaliteiten volop laten horen. Jarnot muntte uit door zijn tekstexpressie en zijn komische effecten. Reinild Mees gaf de zangers alle ruimte en legde een mooie, ritmische beweging in de begeleiding. Ze verdient een extra compliment als zijnde de drijvende kracht achter dit bijzondere Korngoldportret. Na drie toegiften werd de avond terecht met een staande ovatie afgesloten.


VvhL - KVK-nr. 40445139