Aanbiedingen | Links | Sponsors | Sitemap | Contact

advertenties

Van Franse elegantie tot Russisch sentiment

Op zondag 21 september gaven sopraan Hannneke de Wit en pianist Eildert Beeftink een recital voor de afdeling Alkmaar. In de voor dit doel zeer geschikte woonkamer van de familie Cijsouw te Schoorl genoten ongeveer 40 bezoekers van een romantisch liedprogramma.

Hanneke de Wit en Eildert Beeftink voerden liederen uit van vier componisten. Voor de pauze brachten zij liederen van Fauré en Brahms ten gehore, na de pauze van Duparc en Tschaikovsky. Hanneke lichtte het programma per componist toe. Op een speelse manier vertelde ze over haar drijfveren om juist deze liederen te zingen en gaf ze uitleg over de teksten. De recitals van de Vrienden van het Lied zijn bij uitstek geschikt voor mondelinge toelichtingen door de intieme huiskamersfeer en de grote betrokkenheid van de luisteraars.

Met veel gevoel voor de elegante toon zong Hanneke de Wit de liederen van Fauré. Het mooie samenspel met Eildert Beeftink was goed te horen in Clair de lune. Met het blok van zeven Brahms-liederen werd de toon wat zwaarder. Haar goede adembeheersing bleek uit de langzame en indrukwekkende uitvoering van Mainacht. Voor een luchtiger toon zorgden Ständchen (Der Mond steht über dem Berge) en Meine Liebe ist grün. Na de laatste klanken van Feldeinsamkeit duurde het even voor het applaus kwam en dat was beslist een compliment.

Na de pauze brachten ze vier liederen van Duparc. Eildert demonstreerde zijn kunnen in de orkestrale pianopartijen. Ondanks de grote muzikale gebaren bleef Hanneke ook hierin goed verstaanbaar. Tot slot zong ze liederen van Tschaikovsky in het Russisch vol pathos en sentiment. Toen een luisteraar tussen twee liederen moest hoesten, stelde ze die met een kwinkslag gerust. Eildert deed daar nog een schepje bovenop door de tip: "U mag hoesten bij maat 37!"

Na een staande ovatie kon een toegift niet uitblijven. Hieraan voorafgaand vertelde Hanneke over de belangrijke lessen, die ze had gehad van Margreet Honig. Die had haar gezegd, dat je met een goede ademtechniek na een hele avond Richard Strauss nog Mozart moest kunnen zingen. Het overtuigende bewijs van deze stelling leverde Hanneke de Wit met een ontroerende uitvoering van Abendempfindung van Mozart. Goede musici, een mooi programma en een prettige locatie: het was liedkunst op haar best!

Jellie Wiersma, de contactpersoon van de afdeling Alkmaar, dankte de beide musici na afloop met een bos bloemen, een persoonlijk dankwoord en een versierde pompoen. Deze stond symbool voor het verlangen, dat in vrijwel alle liederen aanwezig was. Daarna was er nog een gezellige nazit met drankjes en hapjes, samen met de artiesten.

Dinant Krouwel
secretaris Vrienden van het Lied

VvhL - KVK-nr. 40445139