Aanbiedingen | Links | Sponsors | Sitemap | Contact

advertenties

Natur und Kunst in Schoorl

Zondagmiddag 29 maart 2015 trotseerden zo’n 25 bezoekers de slagregens om in de sfeervolle en ruime woning van de familie Aussems in Schoorl te luisteren naar de mezzosopraan Franciska Dukel en de acteur Manuel Wittazscheck in het Goethe-programma Natur und Kunst.

Franciska Dukel studeerde piano, zang en muziekwetenschappen en in het recital, waarin Goethe de hoofdpersoon was, kwam dat allemaal samen. Franciska zong liederen van Goethe’s muzikale tijdgenoten, waarbij zij zichzelf op de vleugel begeleidde. In deze tijd is dat zeker bij het klassieke lied ongewoon, maar het voelde op een of andere manier heel organisch. Bovendien is het een authentieke wijze van muziek maken, want menige artiest gaf op deze manier destijds concerten in het huis van Goethe.

De dichter Goethe kwam niet alleen tot leven door de composities op zijn poëzie, maar werd ook als persoon ten tonele gevoerd door de voordracht van de acteur Manuel Wittazscheck. Met een prachtige stem las hij passages voor uit brieven en romans van Goethe. De boeiende en informatieve teksten waren goed geselecteerd en voegden echt iets toe aan de muziek. Het programma had een mooi ritme in de afwisseling van tekst en lied.


de acteur Manuel Wittazscheck als Goethe

Franciska Dukel zong liederen van ondermeer Zelter, Beethoven en Schubert , maar ook van Wolf en Grieg. Interessant waren de liederen van verschillende componisten op dezelfde tekst. Met haar mooie, heldere en stabiele stem wist ze de luisteraars aan zich te binden. Met dit bijzondere programma bracht zij liedkunst in een pure en originele vorm.

“Waarom hield Goethe zoveel van de liederen van Carl Friedrich Zelter en had hij geen aandacht voor die van Franz Schubert?” In het concert kregen we een klinkend antwoord op deze vraag.

Frans Eggink
penningmeester Vrienden van het Lied


Franciska Dukel

VvhL - KVK-nr. 40445139