Aanbiedingen | Links | Sponsors | Sitemap | Contact

advertenties

Vol verwachting klopt ons hart

Het werd op 27 november een heel andere middag dan oorspronkelijk mijn bedoeling was. Ik had Ambrož Bajec-Lapajne uitgenodigd en hij zou, met Micha van Weers, zijn Frans-Sloveens programma brengen. Maar door omstandigheden lukte het niet één en ander voldoende voor te bereiden. Uiteindelijk kwam alles toch goed.

De afzegging resulteerde in een mailtje van Annette Ovink hierover, die ook al bezig geweest was met een andere invulling door te proberen mijn afspraken voor januari of maart 2017 naar voren te halen. Dat lukte niet, gelukkig maar, zou ik bijna zeggen, want alle solisten hadden al andere afspraken. Dat is natuurlijk prima, want goed voor hun naamsbekendheid, voor ervaring en niet in het minst voor de centjes, want het leven is voor een uitvoerend musicus over het algemeen geen vetpot. Wat doe je, als je zo’n mail krijgt? In ieder geval niet in paniek raken, want drie weken is een behoorlijke tijd en de optie om het concert te cancelen en in plaats daarvan een extra concert in het volgende jaar, kan op zich in een noodgeval altijd, maar is natuurlijk voor niemand leuk.

De zondag na deze mail ging ik naar het concert van de afdeling Haarlem, met Jan-Willem Schaafsma en Reinild Mees en die heb ik na afloop van hun concert benaderd. Jan-Willem had andere verplichtingen, maar Reinild kon wel. Dan probeer ik Hanneke de Wit te vragen. Vind je dat wat? Natuurlijk vind ik dat wat. Wie zal een concert met Hanneke afwijzen, en helemaal, als dat je zo ongeveer in de schoot geworpen krijgt? Toen ik ’s avonds thuis kwam, had ik een berichtje van Reinild: Hanneke kan, we komen. Programma volgt. Meteen Annette gemaild, dus zij kon ook weer rustig slapen. Het programma gaf nog wel wat haken en ogen, maar uiteindelijk is het allemaal gelukt en kon het 27 november worden.

En wat een fantastische middag is het geworden. Met Grieg, opus 28, (toevallig op ons vorige concert door Irene Maessen ook gezongen, en hoe verschillend kan het dan zijn, en beide geweldig) Frauenliebe und –leben van Schumann en na de pauze de Wesendonck-lieder van Wagner, alles plezierig ingeleid door Hanneke en geweldig gezongen en door Reinild fantastisch begeleid: wat een toppers!

Na mijn dankwoord, waarin ik ook de vraag invallers of zijn jullie vervangers? liet vallen, en als attentie, gezien de tijd van het jaar, prachtige gespoten chocoladeletters, vroeg Hanneke: Maar mogen we nog wel één liedje? En dat werd een heel teder, ingetogen en liefdevol gezongen Litanei van Franz Schubert. Iedereen was er helemaal stil van.

Gelukkig konden we daarna ook zelf nog even aan de bak, want onder ‘aanvoering’ van Hanneke’s zes-jarige dochter Marilène zongen we met elkaar Zie ginds komt de stoomboot. Een bijzondere afsluiting van een meer dan bijzondere middag.

Hilda Wouwenaar
contactpersoon afdeling Alkmaar


Hanneke de Wit sopraan


www.hannekedewit.nl


 
Reinild Mees piano


www.reinildmees.com

VvhL - KVK-nr. 40445139