Aanbiedingen | Links | Sponsors | Sitemap | Contact

advertenties

Zweedse middag in Schoorl

Tot enkele jaren geleden had ik nog nooit van de Zweedse componist Stenhammar gehoord. Skandinavië was Grieg en Sibelius, veel verder ging mijn kennis niet. Maar een concert in de Doopsgezinde Vermaning in Koog-Zaandijk, door Stichting Recital, die daar al 25 jaar liedrecitals organiseert, in samenwerking met onze eigen Vereniging Vrienden van het Lied bracht daar verandering in. Het programma ging over leven en liederen van Wilhelm Stenhammar, door de Zweedse mezzosopraan Karolina Hartman, bariton Florian Just met Maurice Lammerts van Bueren aan de vleugel. Ik vond de liederen prachtig, het was een geweldige middag.

Toen ik ging plannen voor 2017 vond ik ditzelfde programma op de site bij Karolina Hartman. Ik heb meteen contact gezocht en een datum met haar gepland, omdat ik vond, dat ook afdeling Alkmaar van dit mooie onbekende werk mocht genieten. Het kostte me wel een licht tikje op de vingers van Annette Ovink, omdat ik eerst met haar had moeten overleggen over het vragen van meer dan twee solisten, maar je bent de eerste voor 2017, dus het kan en ik had als contactpersoon weer wat bijgeleerd.

Op 22 januari was het dan zover. Met ruim 25 bezoekers hebben we in de gezellige ambiance van Piet en Marianne Cijsouw in Schoorl een fantastische middag gehad. Prachtige zang van Karolina en Florian (die bij het inzingen aangaf, dat zijn Zweedse uitspraak beter is als Karolina niet in de buurt is), mooi en verzorgd pianospel van Maurice en deze keer kon onze voorzitter Aat Klompenhouwer er als verteller gelukkig wel bij zijn. Veel informatie over het leven van Stenhammar, onder andere door fragmenten uit brieven, en via een cd-speler hoorden we ook nog wat instrumentale muziek. Het was een heel bijzonder programma, waarbij de teksten goed te volgen waren door de prachtige vertalingen van Karolina. Natuurlijk hoopten we op een duet, bijvoorbeeld als toegift, maar Florian vertelde, dat Stenhammar geen duetten geschreven heeft en dan houdt het natuurlijk op.

De pianisten onder ons werden in de loop van de middag steeds nieuwgieriger: Hoe doet Maurice het? Het ging hierbij natuurlijk om zijn muziek op een tablet. Maar hoe slaat hij de blaadjes om? Want zijn handen bleven op de toetsen en toch ‘floepte’ er steeds een nieuwe pagina op zijn tablet. Zijn uitleg over een, ik noem het maar draadloos los pedaal met twee uitsteeksels, waar hij op trapte, was de opmaat voor een gezellige nazit met hapje en drankje.

Het is een voorecht, dat we via Karolina een kijkje konden nemen in de liederenschat uit haar vaderland, want Zweeds is voor ons toch een aparte taal. Als het zo gebracht wordt door haar en Florian is het een groot genoegen, dat ik alle afdelingen graag gun.

Hilda Wouwenaar
contactpersoon afdeling Alkmaar

Karolina Hartman (foto: Jrgen Hildebrandt)
Karolina Hartman mezzosopraan
www.karolinahartman.com


 
Florian Just
bariton
www.florianjust.com


 
Maurice Lammerts van Bueren piano
www.mauricelammertsvanbueren.com

VvhL - KVK-nr. 40445139