Aanbiedingen | Links | Sponsors | Sitemap | Contact

advertenties

Een feestelijk recital in Den Haag

Op zondag 22 maart gaven sopraan Francine van der Heijden en pianiste Phyllis Ferwerda een recital voor de afdeling Den Haag. In het appartement van contactpersoon René den Hertog genoten 20 bezoekers van een feestelijk programma en van het uitzicht op de duinen en de zee.

Aan het begin van het recital legde Francine van der Heijden uit, waarom het programma de titel Feest droeg. Allereerst vinden zij en Phyllis Ferwerda het steeds weer een feest om voor de vrienden op te mogen treden. Het is altijd een bijzondere ervaring dat mensen hun hele huis verbouwen, zodat zij daar een recital kunnen geven. Ze bedankte hiermee direct de gastheer René den Hertog. De tweede reden voor dit feestelijke programma was het 25-jarig jubileum van Francine en Phyllis als duo. Ze had wat moeite met het noemen van het jaartal en zei dat ze dat een aantal jaren zouden blijven vieren. De derde reden voor een feestje was het romantische programma met veel aandacht voor liefde en bruiloften tot in exotische oorden, typerend voor de romantiek. Een grote inspiratiebron voor het romantische lied was de beroemde gedichtenverzameling Des Knaben Wunderhorn, waarin het romantische geluk vooral dichtbij huis werd bescheven.

Heel toepasselijk werd het recital geopend met het levendige lied Der Knabe mit dem Wunderhorn van Schumann. Daarna hoorden we enkele liederen van Mendelssohn, die goed bevriend was met Schumann en in Leipzig dichtbij hem heeft gewoond. Door het grote verteltalent van Francine kwamen deze vaak strofische liederen goed tot hun recht. In de twee liederen van Mahler en Strauss op teksten uit Des Knaben Wunderhorn konden beide musici zich uitleven en hun virtuositeit laten horen. Phyllis lichtte op humoristische wijze het lied Hat gesagt - bleibt's nicht dabei van Strauss toe. Het koken van de eieren, de gebraden vogels en de pendule, die 5 uur sloeg, waren daardoor goed te horen.

Een aantrekkelijk rustpunt vormde het Lied ohne Worte van Mendelssohn voor pianosolo. Daarna sloot het duo het gedeelte voor de pauze af met een sprankelende en aanstekelijke uitvoering van de Cinq mélodies populaires grecques van Ravel. In het slotlied werden de borden stuk gegooid bij de Griekse bruiloft!

Na de pauze brachten Francine en Phyllis met de Liederkreis opus 39 van Schumann een van de onbetwiste hoogtepunten uit de liedkunst. Ze voerden het publiek mee naar donkere bossen, ruïnes en huiveringwekkende nachten vol Waldesrauschen. Maar ze lieten ons ook ook dromen over nachtegalen, heldere sterren en voorjaarsgeuren. Met een prachtige spanningsboog over alle liederen heen brachten ze de luisteraars vanuit de verre eenzaamheid naar het liefdesgeluk dichtbij. Vol overtuiging sloten ze hiermee het programma feestelijk af. Ondanks het lang aanhoudende applaus was het volkomen begrijpelijk dat een toegift na dit meesterwerk niet zou passen.

De contactpersonen Sonja en René zorgden voor een prettige ontvangst. De ruime woonkamer biedt ruimte voor wel meer bezoekers. De akoestiek en de vleugels (twee stuks) zijn prima en de locatie is goed bereikbaar. Het uitbundige lentezonnetje paste goed bij het feestelijke karakter van het recital. De intimiteit van het huisconcert en de verre blik over de duinen naar de zee sloten mooi aan bij de thematiek van het concert.

Dinant Krouwel
secretaris

Francine van der Heijden (foto: Claudia Otten)
Francine van der Heijden
sopraan


Phyllis Ferwerda
piano

VvhL - KVK-nr. 40445139