Aanbiedingen | Links | Sponsors | Sitemap | Contact

advertenties

Die schöne Magelone in Doorn

Rond 1800 herschreef Ludwig Tieck het oude verhaal over Die schöne Magelone tot een boek met 18 hoofdstukken met elk een gedicht. Brahms zette 15 van deze gedichten op muziek en publiceerde die als Romanzen aus Ludwig Tiecks Magelone für eine Singstimme und Pianoforte opus 33. Het werk stelt hoge eisen aan de zanger en de pianist en voor een goed begrip moet het verhaal ook verteld worden. In Doorn kwam op 10 januari alles op zijn plaats.

De combinatie van Florian Just (bariton), Jan-Paul Grijpink (pianist) en Aat Klompenhouwer (verteller) viel in goede aarde bij het publiek. Florian gaat boeiend met de tekst om, en heeft een fraai, warm geluid in de zachte passages. De hevig gepassioneerde muziek gaf de beide musici aanleiding om af en toe stevig uit te pakken. In de luidere passages was de zangstem soms bijna te groot voor de ruimte. Jan-Paul begeleidde uitstekend en liet de orkestrale klanken goed horen.

Aat Klompenhouwer had veel succes met zijn voordracht van de verbindende teksten, die zeer goed in stijl vertaald waren in het Nederlands door Frederik Menning. Ongetwijfeld was Aat geïnspireerd door de uitvoering met Thomas Quasthoff op de Johannes Brahms Dag in mei 2014. Quasthoff zei zelf over de Magelone: 'Ik hou van dit werk omdat het een heerlijk sprookje is en omdat er de nodige 'kitsch' in zit. Daar kun je vooral als verteller declamerend ongelooflijk veel mee doen.'

Tijdens het recital liet het drietal het publiek volop genieten van heroïek en tederheid, verlangen en vertwijfeling en bovenal van de onoverwinnelijke liefde. Er zal nog lang nagepraat worden over dit bijzondere en geslaagde concert. Bij dit alles dient zeker ook de gastvrijheid van de familie Hoogstad vermeld te worden. Hun mooie muziekkamer was goed gevuld met een zeer geïnteresseerd en dankbaar publiek.

Eugenie Ditewig
bestuurslid

Johannes Brahms
Die schöne Magelone

Doorn 10 januari 2015
Florian Just (bariton)
Jan-Paul Grijpink (piano)
Aat Klompenhouwer (verteller)

VvhL - KVK-nr. 40445139