Aanbiedingen | Links | Sponsors | Sitemap | Contact

advertenties

Kleurrijk Debussy-recital in Son

Op zondag 2 juni gaven Irene Maessen en Rudolf Jansen een recital in de afdeling Eindhoven. Op het programma stond een grote selectie van werken van Debussy afgewisseld met liederen op dezelfde teksten geschreven door andere componisten.

De stukken van Debussy werden chronologisch gebracht, te beginnen met enkele vroege liederen van rond 1880. Daarna volgden voor de pauze de Ariettes oubliées en de Fêtes galantes. Na de pauze kwamen we geleidelijk in de 20e eeuw terecht met de Chansons de Bilitis, de Trois Poèmes de Stéphane Mallarmé (uit 1913) en het laatste lied van Debussy: Noël des enfants qui n'ont plus de maisons.

Als afwisseling en ter vergelijking klonken liederen van Reynaldo Hahn, Fauré en Ravel. De Nederlandse componist Diepenbrock kwam aan bod met diens Clair de lune. Rudolf Jansen hield in een korte toelichting een vurig pleidooi voor deze componist. Met hun soepel wiegende, beeldende en melancholieke uitvoering gaf het duo een overtuigend bewijs van de kwaliteit van Diepenbrock als liedcomponist. Even verrassend en overtuigend was het pianosolostuk Poissons d´or. Rudolf liet de goudvissen spartelen en buitelen in een glinsterend waterballet.

Irene droeg voorafgaand aan enkele liederen op een zeer boeiende manier een Nederlandse vertaling voor. Rudolf lichtte sommige stukken nader toe en probeerde enige duidelijkheid te scheppen in de soms moeilijke teksten. Als toegift bracht het duo een onbekend lied van Debussy: Les Papillons. Deze compositie is pas enkele jaren geleden aan de vergetelheid ontrukt. Debussy schreef het lied rond 1880 op een tekst van Gautier, waarop Chausson ook een gelijknamig lied componeerde. Het was een bijzondere afsluiting van een bijzonder concert.

Al meer dan 40 jaar vinden de concerten van de afdeling Eindhoven plaats in het huis van Frits Heemskerk te Son. Het gastvrije onthaal en de ontspannen sfeer hebben zeker bijgedragen tot het welslagen van dit concert evenals de mooie Bechsteinvleugel en de goede akoestiek. Irene Maessen en Rudolf Jansen kregen alle ruimte om te schitteren. Hun fijnzinnige manier van musiceren zorgde voor een overgetelijk concert.

Dinant Krouwel,
secretaris Vrienden van het Lied


Röntgenlaan 9, Son

VvhL - KVK-nr. 40445139