Aanbiedingen | Links | Sponsors | Sitemap | Contact

advertenties

Terugblik: Fremd bin ich eingezogen?

De afdeling Friesland vindt nieuwe locaties voor de liedrecitals. En zo gingen de meer dan dertig luisteraars die zich hadden aangemeld voor de Winterreise op reis door het Friese landschap. Iedereen werd gastvrij onthaald in Terwispel, waar de huiskamer tot een rustiek en intiem concertzaaltje was ingericht met als pronkstuk een prachtige vleugel, klaar om bespeeld te worden. Op het programma de Winterreise van Franz Schubert, een cyclus die door velen wordt gekoesterd. En niet in het minst door de voorzitter van de vereniging, Aat Klompenhouwer. We waren dan ook bijzonder verheugd dat hij de Winterreise wilde inleiden.

Uit zijn imposante verzameling van Winterreise-vertolkingen liet hij ons genieten van uiteenlopende uitvoeringen, oude en nieuwe, jazzy en traditionele, door mannen en vrouwen. Zo werden we steeds nieuwsgieriger naar de vertolking van tenor Jean-Léon Klostermann en pianiste Reinild Mees.

Schubert in de huiskamer is een heel bijzondere ervaring, want zo deed Schubert dat immers ook. Jean-Léon Klostermann beleefde intens de zoektocht van de ik-figuur en Reinild Mees zette bij elk lied razend knap meteen de sfeer neer. De Winterreise zo dicht bij publiek te brengen is een hele prestatie.

Heel mooi is dat dit droevige verhaal eindigde in een genoeglijk samen napraten. Ook al zijn we misschien Fremd eingezogen, zo gingen we niet huiswaarts.

Yolande Couweleers
contactpersoon Regio Friesland
Februari 2011


Terwispel, 13 februari 2011
Jean-Léon Klostermann en Reinild Mees
programma: Winterreise

VvhL - KVK-nr. 40445139