Aanbiedingen | Links | Sponsors | Sitemap | Contact

advertenties

Een recital in een Weense salon rond 1900

Bij het tuinhek van Huize Voormeer werden wij begroet door een kip van buitengewone proporties. Dit dier paste goed bij het recital, want het was een buitengewoon programma op een buitengewone locatie.

De contactpersoon van de afdeling Friesland, Yolande Couweleers, heette iedereen op enthousiaste wijze welkom, in het bijzonder de leden uit andere regio's. Sommigen waren zelfs uit Alkmaar en Utrecht naar Heerenveen gekomen. De rococozaal van Huize Voormeer en het mooie programma hadden een grote aantrekkingskracht. Er waren ruim 50 bezoekers op afgekomen. Bariton Martijn Sanders prees zich gelukkig met dit concertpodium, want het leek op de salons, die gedurende de afgelopen twee eeuwen vaak voor liedrecitals werden gebruikt. Samen met Enst Munneke had hij een programma samengesteld, zoals dat geklonken zou kunnen hebben in een Weense salon rond 1900.

Martijn Sanders opende het recital met drie ballades van Loewe. Deze componist was aan het eind van de 19e eeuw ongekend populair. Martijn, die enkele jaren in Wenen heeft gestudeerd, zag bij de Weense muziekhandel Doblinger altijd stapels oude muziek liggen met veel liederen van Loewe. Zanger en pianist konden zich uitleven in deze muziek vol expressieve uitbeeldingen met klokgelui en elfendansen. Met een groot gevoel voor theater en een geweldige timing brachten zij de lyrische en soms huiveringwekkende ballades. Het zij de zanger vergeven, dat hij door zijn enthousiaste voordracht soms de woorden door elkaar gooide.

Het programma sloot af met vier bekende liederen van Brahms. Net als Loewe was ook Brahms zeer geliefd in Wenen rond 1900. Tussen Loewe en Brahms kwamen vier componisten aan bod, die tijdgenoten van elkaar waren en allemaal rond de eeuwwisseling in Wenen hadden gestudeerd, gedirigeerd of gecomponeerd. Richard Strauss was de bekendste van dit viertal en we hoorden van hem liederen uit zijn minder bekende opus 15. De drie liederen van Felix Weingartner, die vooral bekend is gebleven als dirigent, sloten hier mooi op aan. Minder gewaagd in zijn harmonie├źn, maar met prachtige melodielijnen.

Voor de pauze klonken na Loewe liederen van Anna Cramer en Franz Schreker. Bijzonder repertoire en mooi uitgevoerd met bijna impressionistische klanken bij Schreker. Martijn Sanders heeft een grote affiniteit met deze muziek. Zijn uitspraak is voortreffelijk en waar mogelijk geeft hij de liederen nog een Wienerische Schwung mee. Aan de begeleidingen was goed te horen dat de componisten van dit programma ook goede pianisten waren. Ernst Munneke kon zijn hart ophalen aan de weelderige pianopartijen en liet met zijn fraaie spel het publiek volop meegenieten.

Na een staande ovatie sloot het duo het recital af met een sprankelende uitvoering van Heimliche Aufforderung van Richard Strauss. Hierna kon het publiek nog napraten in het mooie pand en genieten van een glas wijn en van overheerlijke quiches gemaakt door Lydia Janssen, een van de twee contactpersonen van de afdeling Friesland.

Dinant Krouwel
secretaris Vrienden van het Lied


Huize Voormeer, Heerenveen

zondag 23 maart 2014
Martijn Sanders en Ernst Munneke
Van romantiek tot Jugendstil
Huize Voormeer, Heerenveen

VvhL - KVK-nr. 40445139