Aanbiedingen | Links | Sponsors | Sitemap | Contact

advertenties

Meisjes en nachtegalen op de Utrechtse Heuvelrug

Voor de afdeling Utrechtse Heuvelrug brachten Irene Maessen en Maurice Lammerts van Bueren hun programma Het meisje en de nachtegaal. In 2016 is het 100 jaar geleden dat de componist Enrique Granados, ook wel de Spaanse Schubert genoemd, overleed.

In de Goyescas, het Magnum Opus van de componist Granados, staat Quejas o la maja y el ruiseƱor centraal, de klaagzang van een meisje dat troost zoekt bij de nachtegaal, boodschapper van de liefde. Om dit stuk heen hebben Irene en Maurice een recital geformeerd met veel liederen over jonge geliefden. In het Madrid van Goya werden die de majos y majas genoemd. Ook de nachtegaal duikt van tijd tot tijd op in dit programma. Maurice stond nog stil bij het dramatische levenseinde van Granados, die honderd jaar geleden in zee verdronk bij het redden van zijn vrouw.

Het concert begon met een vijftal liederen van Franz Schubert, waaronder An die Nachtigall en het prachtige Nur wer die Sehnsucht kennt, dat heel doorleefd gezongen werd door Irene. Daarna zong zij liederen van haar oom Anton Maessen, die voor veel toehoorders onbekend waren. Het was verrassend mooi repertoire met een aantrekkelijke muzikale uitbeelding, bijvoorbeeld in Een stilte is in de natuur en in het lied Onweer. Vrijwel iedereen werd daarna aangenaam verrast door de schoonheid van de liederen van Grieg . Ook hierbij weer een nachtegaal (Die verschwiegene Nachtigall) en zur Rosenzeit en ein Traum. Prachtig uitgevoerd ook.

Na de pauze klonken allemaal liederen van Granados. Eerst de Tonadillas en vervolgens vijf liederen uit de Canciones Amatorias. Ook deze liederen waren voor veel luisteraars onbekend, maar ze werden uitstekend toegelicht door Irene. Het was een goed bezocht huisconcert. Er waren dertig toehoorders onder wie ook een aantal belangstellenden, dus potentiƫle leden. Kortom een prachtig recital en zeer goed uitgevoerd door twee topprofessionals.

Jan Hoogstad
voormalig contactpersoon afd. Doorn


Parklaan, Doorn

Het meisje en de nachtegaal

Zaterdag 3 september 2016
Irene Maessen (sopraan)
Maurice Lammerts van Bueren (piano)

VvhL - KVK-nr. 40445139