Aanbiedingen | Links | Sponsors | Sitemap | Contact

advertenties

Terugblik: Zangkunst op topniveau

In de marge van het door Roger Braun georganiseerde Festival Vocallis, dat jaarlijks op diverse plaatsen in Zuid-Limburg plaatsvindt, mochten wij dit jaar genieten van het eerste concert sinds decennia van onze Vereniging in deze regio. En met wat voor een klapper gingen we de lucht in! Maar liefs twee nieuwe, jonge duo’s gaven in de Kopermolen in Vaals acte de présence met een programma nieuwe en oude, bekende en onbekende liederen.

foto's © Dré de Man (www.duholdekunst.com.)

Voor de pauze voerden de mezzosopraan Regula Boeninger en de pianist Robert Weirauch de Sechs Hölderlin-Fragmente Opus 61 van Benjamin Britten en de Wesendoncklieder van Richard Wagner uit. De componist Britten onderging ongetwijfeld sterk de invloed van de Engelse taal en koos zijn teksten met uiterste zorg uit. Des te opvallender zijn deze op Duitse teksten geschreven late liederen van Britten. Zonder de minste compromissen aan de algemene smaak vertonen deze vernieuwende en oorspronkelijke liederen een sterk persoonlijke melodische lijn van hoog gehalte die het duo Boeninger & Weirauch op een verrassend verfijnde en toch voor een groter publiek toegankelijke wijze uitvoerden. Ook hun uitvoering van de vijf Wesendonckliederen, met als slot de ontroerende Träume overtuigde het publiek, wat bewezen werd door een daverend applaus.

Na de pauze konden we genieten van een perfecte uitvoering van de Liederkreis Opus 39 van Robert Schumann en diens Sechs Gedichte und Requiem Opus 90 door de tenor Ambrož Bajec-Lapajne en Abigail Richards op de piano. Het lied van Schumann is louter gevoel. Hij herleeft in zijn eigen gemoed elk gedicht dat hij in muziek omzet. Dit geldt zeker voor de Liederkreis op gedichten van Eichendorff: louter klankgeworden poëzie. Een dergelijke cyclus, die zo algemeen bekend is, uitvoeren op een wijze zoals dit duo deed is een prestatie van ongekende klasse. Elke vergelijking met andere uitvoeringen werd ontzenuwd door het ademloos genieten van het publiek. Ook de uitvoering van de veel minder bekende, hopeloos zwaarmoedige Sechs Gedichte op teksten van Lenau die door Schumann met grote uitdrukkingskracht en een sobere, verinnerlijkte oprechtheid op muziek zijn gezet, getuigde van een groot invoelingsvermogen door beide uitvoerenden. De waardering van het publiek was er dan ook naar: een terecht groot applaus. 

Beide duo’s hebben met dit eerste Zuid-Limburgse recital een hoge standaard neergezet. Het is te hopen dat deze standaard in de komende jaren gehandhaafd kan worden met een reeks jaarlijkse recitals voor een grote schare publiek, zoals onze voorzitter na afloop van dit concert onze hoop verwoordde.

Paul & Tilly Janssen
contactpersonen afdeling Limburg


Kopermolen Vaals

VvhL - KVK-nr. 40445139