Aanbiedingen | Links | Sponsors | Sitemap | Contact

advertenties

Von fremden Ländern und Menschen

In de kring Nijmegen van de Vrienden van het Lied werd op 31 maart een optreden verzorgd door sopraan Ellen Valkenburg en pianist Maurice Lammerts van Bueren. Om dit concert bij te wonen liep ik eerst een flink stuk over de Mookerheide, een prachtige bestemming voor een wandeling, en bij het Jachtslot stak ik af naar Malden, waar het concert plaats vond. Ik was er ruim op tijd en helemaal klaar voor een middag aandachtig luisteren.

De woonkamer met daarin een mooie Kawai vleugel was helemaal leeg gemaakt en in de tuinkamer waren veel stoeltjes neergezet. De opkomst was groot en er waren ook een paar niet-leden, die zich lieten verrassen door de Liedkunst.

Ellen Valkenburg en Maurice Lammerts van Bueren hadden een mooi programma samengesteld over reizen naar verre landen. Schumann nam vier liederen voor zijn rekening uit de Lieder und Gesänge aus Wilhelm Meister. Daarna was het de beurt aan Enescu, de Roemeen, die op Franse teksten componeerde. Verrassend was de bijdrage van Léon Orthel, de Nederlander, die veel liederen schreef op Duitse gedichten van Rainer Maria Rilke. Ravel was vertegenwoordigd met zijn Griekse volksmelodieën.

Na de pauze volgde L'invitation au voyage van Duparc en daarna klonken drie Franse liederen die Samuel Barber voor Poulenc schreef. Tot slot bracht het duo Shéhérazade van Ravel. De toegift was een mooi lied dat terug reisde in de tijd. Lees hier het volledige programma met een korte toelichting.

De stem van Ellen en de klank van de Kawai kwamen mooi tot hun recht met de opstelling in de woonkamer. Eén van de leuke extra's van een huisconcert is dat je na afloop nog even kunt napraten met de artiesten, en dat gebeurde ook hier, onder het genot van een glaasje fris of wijn en een hapje. De gastheer en gastvrouw hadden eer van hun werk. Hartelijk dank!

Roos van der Burg
lid afdeling Utrecht

Ellen Valkenburg

 

Maurice Lammerts van Bueren

VvhL - KVK-nr. 40445139