Aanbiedingen | Links | Sponsors | Sitemap | Contact

Twee septemberconcerten in Maassluis

Op 15 september vond het jaarlijkse ledenconcert plaats van de afdeling Rotterdam. De contactpersoon hield dit bij haar thuis in Maassluis. De week daarna was er een solistenrecital. Gerry Volker doet dat bewust op twee zondagen na elkaar, want dan heeft ze haar kamer toch opgeruimd.

Leden-voor-leden-concert

Aan het ledenconcert deden zeven deelnemers mee. Het thema was ‘Nacht’, waar de deelnemers zich in meer of mindere mate aan hielden. Dit was de eerste keer met een thema, maar achteraf vond iedereen het wel een leuk idee. Zo waren er liederen over de maan, sterren en natuurlijk het prachtige lied Nacht und Träume van Schubert. Er waren verrassend veel onbekende liederen bij het thema gezocht . Ton Severijnen en Geert Woltjer hebben ieder jaar een bijzondere liedkeuze en brachten ook dit jaar tamelijk onbekende liederen ten gehore, zoals Sleep van Ivor Gurney en van Peter Warlock en twee nachtliederen van Benjamin Britten: Night covers up the rigid land en Night.

Iets minder passend bij het thema, maar zeker zo bijzonder waren de liederen die sopraan Marianne v.d. Heuvel bracht met Geert Woltjer aan de piano. Zij voerden een paar onuitgegeven liederen uit van Jaap Geraedts onder andere op teksten van Jacques Prévert: Le jardin en Familiale. Geraedts was de fluitleraar van Marianne en in de Liedvriend van het voorjaar van 2020 zal zij aandacht besteden aan wat liederen van hem. Het werken met een thema beviel zo goed, dat ik de deelnemers zelf een onderwerp heb laten kiezen voor volgend jaar. Het is geworden: ‘Sehnsucht’. Dat vind ik altijd zo’n mooi woord in het Duits.

Concert Leon van Liere en Micha van Weers

Een week na het ledenconcert, op zondag 22 september, gaven de tenor Leon van Liere en de pianiste Micha van Weers een recital voor de afdeling Rotterdam. Het was jammer dat er relatief zo weinig mensen waren bij dit fantastische concert. Ik vond het een hele eer dat Micha op mijn vleugel kwam spelen. Wat is ze toch een geweldige pianiste! Dit programma, gewijd aan de liefde, bevatte van Beethoven An die ferne Geliebte, van Richard Strauss Schlichte Weisen opus 21 en van Quilter Three Shakespeare Songs.

Na de pauze voerden de beide musici vier liederen uit van Duparc en als klap op de vuurpijl vijf liederen van Respighi. Zoals Leon daar stond kon hij voor een ‘echte’ Italiaan doorgaan. Het leek mij niet eenvoudig, al die Italiaanse teksten te zingen. De aanwezigen waren vol lof over dit duo. We hadden gelukkig nog prachtig weer, zodat we in de tuin gezellig konden na praten over het concert. Een van de aanwezigen, Raymond Delnoye, heeft de mooie foto gemaakt.

Gerry Volker-de Visser
contactpersoon Rotterdam


Tooroplaan 6, Maassluis

VvhL - KVK-nr. 40445139