Aanbiedingen | Links | Sponsors | Sitemap | Contact

advertenties

In gesprek met contactpersoon Gerry Volker

Sinds 2006 is Gerry Volker contactpersoon van Regio Rotterdam, de afdeling die alweer sinds 1969 bestaat. Vol enthousiasme vertelt ze hier over hoe zij is begonnen, wat haar hoogtepunten zijn en over liters en liters erwtensoep.

 

Hoe bent u destijds bij de vereniging betrokken geraakt?
“Het contact met de vereniging ontstond min of min toevallig. Vaak kwam ik bij een zangeres in mijn woonplaats Maassluis, Charlotte van Os, bij wie ik een Liedvriend zag liggen. Daarin las ik toen dat er een contactpersoon werd gezocht voor Regio Rotterdam. Ik was nog basisschoollerares, maar ging bijna met pensioen. Zonder eigenlijk echt te weten wat het zou inhouden, leek het me wel wat. Mij werd verteld dat ik ook een website moest gaan bijhouden, terwijl ik in die tijd nog helemaal niet kon typen. Inmiddels kan ik dat razendsnel met twee vingers!”

 

Hoe ging het er in het begin aan toe?
“In 2006 ben ik contactpersoon geworden voor de Regio Rotterdam en mijn eerste concert was bij de familie Hekking in Rotterdam. Ik heb het stokje overgenomen van Luitzen Groenewoud, die een zeer enthousiast contactpersoon was. Hij heeft mij ingewijd in het wel en wee van de vereniging. Hij ging naar alle concerten in de Doelen en stelde mij aan iedereen voor. Hij was altijd bezig met het werven van leden. We zijn destijds ook nog met een gezelschap van de Vrienden van het Lied naar de Schubertiade geweest in het Oostenrijkse Schwarzenberg. Een geweldige reis die hij samen met Hannick Reizen had georganiseerd.”

 

Bent u eigenlijk zelf ook musicus?
“Zelf speel ik een beetje piano. Toen ik op de kweekschool zat, ben ik op de muziekschool in Rotterdam geweest. Ik hield toen al heel veel van zang. We zongen thuis veel met mijn moeder en zussen. Als ik vroeger op les kwam zei ik: “Die Mozart-sonate die ik moest oefenen ken ik nog niet, maar hoor eens wat een prachtig lied van Schubert ik geleerd heb.” En dan speelde ik het voor. Ik was toen al helemaal gek van Schubert. Daar kwam later Elly Ameling bij. Een geweldige combinatie. Onlangs hoorde ik ‘Der Hirt auf den Felsen’ van haar op de radio en direct herkende ik die stem van haar. Als zij zingt: “daß ich so einsam bin” dan voel je je dat ook. Toen ik haar laatst vroeg hoe ze dat doet, antwoordde ze “Oefenen, oefenen, ...”, maar volgens mij is het een gave.

 

Nu ik niet meer zing speel ik vaak de zangpartij op dwarsfluit met pianobegeleiding. Mijn begeleider gaf vaak huisconcerten en daar heb ik vaak gezongen. Mijn begeleider is al 90 jaar en we spelen nog steeds met veel plezier samen.”

 

Wat was voor u in de afgelopen jaren het hoogtepunt?
“Het 40-jarig jubileum hebben we in maart van het vorige seizoen groots gevierd. Het was een heel karwei de financiën van het concert met sponsoring rond te krijgen, maar gelukkig had ik hulp. Eerst van Luitzen Groenewoud en daarna van de huidige voorzitter van de landelijke vereniging, Aat Klompenhouwer. Het concert was met mezzosopraan Christa Pfeiler en pianist Rudolf Jansen in een uitverkocht Theater Schuurkerk in Maassluis. Onder de aanwezigen waren ook de burgemeester van Maassluis met zijn vrouw, wat ik een hele eer vond. Ik mag hem nog eens uitnodigen voor een volgend concert in Maassluis, en dat wordt dan ons volgende concert met Song Circle bij mij thuis.”

 

Wat zijn de plannen voor de komende concerten?
“Het ledenconcert komt er aan op 23 mei 2010 en hopelijk gaat het deze keer wel door. Het leden-voor-ledenconcert in december kon namelijk door ontzettende sneeuwval niet doorgaan. De treinen reden niet en met de auto was het ook gekkenwerk. Het was heel sneu voor alle solisten. Zij hadden hun best gedaan een mooi programma te maken. Voor mij was het ook jammer. Ik had een winter/kerstconcert aangekondigd. Dus ik had voor deze gelegenheid 13 liter erwtensoep gemaakt en 80 broodjes gekocht. Toen ik het veertigste broodje aan het smeren was, belde de een na de andere solist af. Ik heb nog wekenlang erwtensoep gegeten.

 

Voor het laatste concert van dit jaar ben ik in gesprek met onze nieuwe solisten Sonja Volten en Jan-Willem Schaafsma. Sonja Volten gaat dit jaar in september mee doen aan het Internationaal Vocalisten Concours in ’s Hertogenbosch en ze zou graag een concert bij ons houden in september als try-out.”

 

Komt u wel eens bij concerten van een andere regio?
“Ja, ik kom ook wel bij concerten in andere regio’s. Dat is altijd meer dan geweldig! Ik vind zelf het moeilijkst van het organiseren van een concert het zoeken naar een locatie en de financiën. Gelukkig ken ik wel meerdere geschikte concertlocaties. Zo kunnen we vaak bij Jos Exler in Rotterdam terecht. Ook op de familie Leemreis aan de Voorschoterlaan kan ik vaak een beroep doen. We hebben vorig jaar een schitterend concert gehad bij de Wijnhallen van Hosman Frères in Vlaardingen. Afgelopen zondag was helaas de laatste keer bij de familie Hekking. Dank zij deze gastgezinnen kunnen wij onze concerten organiseren. Ik ben dan ook permanent op zoek naar nieuwe locaties. Als ik naar andere regio’s kijk, hebben wij tamelijk veel bezoekers meestal meer dan dertig. Over het bezoekersaantal heeft onze regio beslist niet te klagen.”

 

Theo Oppewal (1 februari 2010)

 

 

» zie ook: Concerthistorie Regio Rotterdam vanaf 1995

Gerry Volker

 

VvhL - KVK-nr. 40445139