Aanbiedingen | Links | Sponsors | Sitemap | Contact

advertenties

Terugblik: Zoete Strijd met Domestica Rotterdam

Afdeling Rotterdam opende het nieuwe seizoen 2010-2011 voor de Vrienden van het Lied met een bijzonder concert van drie solisten uit het solistenbestand van de vereniging: sopraan Mijke Sekhuis, tenor Ambroz Bajec-Lapajne en bariton Matthijs Mesdag. Het concert maakte deel uit van een serie van ensemble Domestica Rotterdam in de Laurenskerk en vond plaats op woensdagavond 25 augustus.

 

De voorstelling begon met een orkestwerk van de componist Hellendaal. De acteur Joop Keesmaat kwam op en leidde ons op een boeiende manier naar oude tijden en naar het verhaal van Tancredi en Clorinda. Matthijs Mesdag zong als Tancredi op een indringende wijze twee korte werken van Monteverdi. Mijke Sekhuis zong als Clorinda een ontroerend madrigaal van hem en een fel stuk van Barbara Strozzi. Daarna nam de verteller het publiek mee naar het fraaie koor van de Laurenskerk en werd Il Combattimento di Tancredi e Clorinda van Monteverdi uitgevoerd. Hierbij voegde zich Ambroz Bajec-Lapajne, die als Testo op zeer overtuigende wijze het drama zingend verhaalde.

 

De regisseur Serge van Veggel heeft mooi gebruik gemaakt van de ruimtes in de kerk. Fascinerend was het licht- en schaduwspel tijdens het zwaardvechten. Het ensemble onder leiding van Wim Steinmann ondersteunde de vocalisten erg mooi en liet zijn expressie duidelijk horen in delen uit de Battalia van Biber. Indrukwekkend was de instrumentale versie van een madrigaal van Gesualdo als afsluiting. Het arrangement was gemaakt door Jan Willem Nelleke, bekend als begeleider binnen de Vrienden van het Lied en hier ook actief als continuospeler.

 

De samenwerking van Domestica Rotterdam en Vrienden van het Lied heeft geresulteerd in een sfeervol geënsceneerde muzikale voorstelling op een bijzondere locatie. Het is te hopen dat deze productie ook nog op andere plekken in het land gegeven kan worden.

 

 

 

 

 

foto: Ron Brunzl

 

wo. 25 augustus 2010

 

solisten
Mijke Sekhuis sopraan Ambroz Bajec-Lapajne tenor Matthijs Mesdag bariton
Joop Keesmaat verteller
Domestica Rotterdam olv Wim Steinmann

 

muziek
Biber, Hellendaal, Gesualdo en Monteverdi

 

links
» Brochure serie
 (pdf)
» Domestica Rotterdam
» Laurenskerk Rotterdam

VvhL - KVK-nr. 40445139