Aanbiedingen | Links | Sponsors | Sitemap | Contact

advertenties

Van Fêtes Galantes tot Songs of Travel

Op zondagmiddag 3 mei had de afdeling 's-Hertogenbosch een studentenrecital gepland. Twee dagen eerder meldde een van de zangstudenten zich helaas ziek. Op zaterdag kon Irene Maessen de toezegging doen een half recital te vullen en daarmee was het concert gelukkig gered.

Ruim 20 bezoekers waren op het studentenconcert afgekomen. Zij werden op hartelijke wijze ontvangen door contactpersoon Lenny Robben en gastvrouw Cecile Potjes. Als kunstenares heeft zij een expositieruimte aan huis, waar regelmatig concerten en lezingen worden gegeven. Informatie hierover is te vinden op Kunst Historische Salon en op Kunsthuis Rosmalen.

Voor de pauze zong Irene Maessen met aan de piano Reinild Mees een mooie selectie van Franse liederen. Lenny Robben had nog wel een programmablad kunnen maken, maar door de onverwachte wijziging waren er geen tekstbladen. Irene gaf daarom een korte toelichting bij de liederen. De teksten waren bij haar ook niet nodig, want door haar voortreffelijke uitspraak van het Frans kon je alles goed verstaan. Ze zong liederen van Fauré, Debussy en Hahn op gedichten van Verlaine. Reinild Mees liet de vleugel soms dansen en zingen en dan weer loom klinken. Samen met Irene riep ze de bijzondere sfeer op van de Fêtes Galantes. Met de liederen van Pauline Viardot en Cécile Chaminade lieten zij horen, dat vrouwelijke componisten hun bijzondere interesse hebben. Met het aanstekelijke Nice la belle voerde het duo de luisteraars mee naar de boulevard in Nice. Het was een mooie brug naar de twee luchtige composities van Satie en Poulenc. Sopraan en pianiste lieten hierin het Parijse Café Chantant doorklinken, maar met vol respect naar de componisten, want alle noten zaten op hun plek. Het publiek was duidelijk ingenomen met deze onverwachte invallers.

Het tweede deel van de middag werd ingevuld door bariton Jorne van Bergeijk, masterstudent aan het Koninklijk Conservatorium en zijn pianiste Gabriele Zemaityté, ook studerend in Den Haag. Vooraf gaf Jorne een leuke toelichting bij de uit te voeren liederen. Met zijn krachtige baritonstem zette hij een stoere vagebond neer in de Songs of Travel van Vaughan Williams. Zijn hoogte heeft een mooie kern, maar zijn laagte kan nog winnen aan draagkracht. Hij maakt goed gebruik van de dynamische mogelijkheden van zijn stem en wist daarmee de luisteraaars aan zich te binden. De pianiste gaf hem alle ruimte en speelde de soms orkestrale pianopartij met een groot technisch gemak. Zij sloten het concert af met de drie Don Quichotte-liederen van Ravel. Hierin liet Jorne zijn operatalent zien. Het laatste lied Chanson à boire was hem op het lijf geschreven en Gabriele trok hierbij ook alles uit de kast. Het enthousiaste applaus ontlokte als toegift een herhaling van dit kostelijke drinklied. Daarna smaakte de wijn uitstekend!


De vier musici met in hun midden gastvrouw Cecile Potjes (foto: Franz Ziegler)

Dinant Krouwel
secretaris


 

Irene Maessen

Reinild Mees

VvhL - KVK-nr. 40445139