Aanbiedingen | Links | Sponsors | Sitemap | Contact

advertenties

Terugblik: Een Frans programma met een Twentse componist

Op zondag 9 juni gaven Irene Maessen (sopraan), Eleonore Pameijer (fluit) en Reinild Mees (piano) een concert in Oldenzaal. Zij hebben hun sporen al ruimschoots verdiend met het Franse repertoire, maar nu was er een bijzondere aanleiding ze in Twente uit te nodigen.

Op het programma stond de cyclus Speculum Vitae van Alphons Gaalman, die hij als cadeau had geschreven voor Jootje (zang) en Lodewijk Bonebakker (fluit) ter gelegenheid van beider zestigste verjaardag. Hij voerde het werk met deze twee enthousiaste amateurmusici voor het eerst uit in 1969. Het echtpaar Bonebakker stond 46 jaar geleden aan de wieg van de afdeling Twente. Hun kinderen Joop (afdeling Rotterdam) en Boudewine (afdeling Twente) hebben de nog onuitgegeven compositie uit de nalatenschap ter beschikking gesteld aan de solisten.

Alphons Gaalman (1914-1986) is regionaal vooral bekend als organist van de Plechelmus Basiliek in Oldenzaal en de Lambertus Basiliek in Hengelo, als dirigent van het voormalig Twents Clavecimbel Ensemble, als docent piano en orgel aan de muziekschool in Oldenzaal en als begeleider van vele Twentse amateurkoren. Maar hij componeerde ook prachtige vocale en instrumentale werken! Gaalman had een grote verwantschap met de Franse muziek en was in 1949 de eerste organist, die in ons land orgelwerken van Messiaen uitvoerde. Hij introduceerde ook het Requiem van Duruflé en het concert voor orgel en orkest van Poulenc. Hij werd in 1975 in Parijs onderscheiden met de zilveren medaille van verdienste voor zijn pionierswerk voor de Franse muziekcultuur in Nederland.

Zijn werk Speculum Vitae bleek een prachtige, sfeervolle en religieus getinte cyclus, die uitstekend paste bij de andere werken op dit concert. Deze compositie bestaat uit de liederen Nuit, Matin, Midi en Soir en is het zeker waard om meer uitgevoerd te worden.

Waren de bekende liederen uit Chants de Venise van Fauré en de minder bekende liederen uit de Clairières dans le Ciel van Lili Boulanger al een lust voor het oor, de dwarsfluit gaf solo in Syrinx van Debussy, met piano in het speelse Concertino van Cécile Chaminade en met de sopraan in geestige liederen van de Nederlandse componiste Marjo Tal een speciaal cachet aan het programma. De afwisseling met liederen van Saint-Saëns, Ravel, Caplet en Chaminade door het hele trio maakte het concert tot een boeiend geheel. In de prachtige teksten figureerden de fluit zelf én vele vogels, bloemen, vruchten en uiteraard de liefde. Alles samen riep de sfeer op van het Franse platteland. Bij de zon in de fraaie tuin van het Koetshuis en bij het glaasje wijn ontbrak slechts de geur van lavendel…

Annette Ovink, contactpersoon afdeling Twente


Het Koetshuis, Oldenzaal

VvhL - KVK-nr. 40445139