Aanbiedingen | Links | Sponsors | Sitemap | Contact

advertenties

Gewoon en bijzonder Leden-voor-leden-concert

Een jubileumconcert, een afscheid van een contactpersoon, een mooi nieuw gastadres of groot enthousiasme over de solisten en/of hun program: allemaal goede redenen om een terugblik te schrijven. Deze keer blikt Annette Ovink, contactpersoon van Twente, terug op een gewoon LvL-concert met een paar bijzondere tintjes.

Voor elk LvL-concert kiezen wij een thema, dat fungeert als verbindende schakel tussen de variëteit aan liederen en aan zangers, die vaak verschillen in stemsoort en mate van podiumervaring. Het concert op 30 oktober had zelfs twee (actuele) thema’s: ‘Oorlog & Vrede’ en ‘Onderweg / Op pad’. De deelnemers hadden veelal aangrijpende liederen gekozen, zoals L’absent van Fauré en An den kleinen Radioapparat van Eisler op het oorlogsthema, en op het brede tweede thema liederen als Schmerzen van Wagner, L’invitation au voyage van Duparc en zelfs drie Mignon-liederen: van Ambroise Thomas, Schubert en Wolf. In liedkringen hoor je niet zo vaak meerstemmig werk, maar wij bieden de gelegenheid graag. Deze keer ondermeer de terzetten Trost van Wilhelm Berger en Ich will ein Haus mir bauen van Gustav Jenner: echt mooie laatromantische liederen!

Dat er werken van drie Nederlandse componisten op het programma stonden, was op zich al bijzonder: Holland van Gertrude van den Bergh, Vier Wiegeliedjes van Henk Badings en vijf liederen van Jan Wilbers, oud-docent muziektheorie aan de conservatoria in Enschede en Osnabrück. Dit laatste blokje was als puur Twentse aangelegenheid zelfs uniek te noemen: geestige gedichten van Wim van der Elst, speciaal voor bariton Charles Mol getoonzet, en door de componist begeleid. Een groot succes, waarmee het concert met een vrolijke noot kon worden afgesloten!

Ook projectie van de liedteksten met bijpassende plaatjes gaf een bijzondere tint aan het concert. De teksten sec op dia’s zetten is simpel en heeft al voordelen: je hoeft ze niet af te drukken en het publiek zit niet steeds met gebogen hoofd. Het toevoegen en bewerken van beeldmateriaal is zeker een forse klus, maar als je de tijd en vaardigheden hebt ook zeer de moeite waard. Te oordelen naar de reacties van de toehoorders, niet of veel minder thuis in de tekst dan de musici, bleek het beeld heel positief bij te dragen aan hun beleving van de muziek.

Hieronder enkele dia’s ten voorbeeld en in de kolom hiernaast een link naar het programma met alle deelnemers. Het talrijke publiek beloonde hen met een warm applaus en mijn mede-contactpersoon Dick Buld deed dat met warme woorden en een rode roos…


Annette Ovink
contactpersoon Twente

De Ticheler (Twente)

Leden-voor-leden-concert
op 30 oktober 2016


Downloads
» Programma (pdf)

VvhL - KVK-nr. 40445139