Aanbiedingen | Links | Sponsors | Sitemap | Contact

advertenties

Jubileumconcert Twente: een gouden feest!

Was ‘Concert CoCo Collectief in Concordia’ als fraaie alliteratie al prettig voor PR-doeleinden vooraf, de werkelijkheid op 15 oktober was nog veel mooier! Van het spetterende concert in de volle mini-bonbonnière-theaterzaal tot het heerlijke herfstzonnetje op het terras van het theatercafé, alles speelde mee om de contactpersonen van Twente te doen terugkijken op een onvergetelijk feestje rond de ‘Zoete Kracht van het Lied’!

Het begon al met Beethovens toepasselijke duet Sweet Power of Song en terzet Music, Love and Wine als OPMAAT door leden van onze afdeling en strijkers van Symfonia Jong Twente. Juul Kleute (sopraan), Karin Bonnes (mezzo), Charles Mol (bariton), Willem Kersing (piano), Liselotte Nijhof (viool) en Daniël Nijhof (cello) brachten de liederen met verve, als prima smaakmakers voor het optreden van de CoCo’s én voor de nazit!

En dan het CoCo Collectief, een uniek ensemble van ‘5 sopranen en een pianist’. Wendeline van Houten, Merlijn Runia, Jannelieke Schmidt, Nikki Treurniet, Ellen Valkenburg en Maurice Lammerts van Bueren maken muziek op een manier die de mensen in de zaal volledig ‘inpakt’. Het gekozen programma schetste de geschiedenis van de liedkunst in vogelvlucht. De werken waren dus heel divers qua stijlperiode en taal, maar elk lied klonk in de meerstemmige versie van Jannelieke en Maurice als nieuw, alsof de componist het zo bedoeld had kunnen hebben. Of het nu ging om een droef en verstild lied als Das Wirtshaus uit Schuberts Winterreise of het hilarische Amor van Bolcom, de Coco’s raakten met hun zang, spel en mimiek steeds een andere juiste snaar.

Perfectie plus prima presentatie schreef web-recensent Koen Edeling. Alles was áf bij deze vijf sopranen en een pianist: perfecte en spatzuivere samenzang, uitgebalanceerd stemmenmateriaal, aansprekende presentatie, afwisselingsrijke en originele programmakeuze en een flinke dosis humor.

Jong en oud schaterden het uit bij de 11 dierkundige dichtoefeningen van Trijntje Fop, getoonzet door Johannes Röntgen. Als Nederlandse bijdrage was het een gouden greep! En het bleek niet de enige: het gold ook voor de toegift, Poulencs oergeestige Nous voulons une petite sœur, dat van Jannelieke een verrassend slot kreeg. Als Madame Eustache bood ze haar (dan 19) dochters voor Kerst ten einde raad een VvhL-concert aan, maar ook daar hadden ze geen oren naar… Mij ’n biet! Jullie mis ik toch niet! M’n echte vrienden zijn de Vrienden van het Lied!

Na afloop hieven we het glas op allen die eraan bijdroegen dat onze afdeling 50 jaar mocht worden (en op een al even bloeiende toekomst!). Voorzitter Aat Klompenhouwer sprak warme woorden ter gelegenheid van onze 25-jarige jubilea als contactpersonen. Dick werd uitgezwaaid met een meerstemmige serenade op Die Alte van Mozart en Charles Mol hartelijk verwelkomd als zijn opvolger.

Onderstaande foto’s (van Marco Buld) geven een mooi beeld van deze goudomrande middag.

Het was natuurlijk een zegen dat we voor dit concert überhaupt een ensemble als het CoCo Collectief konden uitnodigen. Dat Ellen en Maurice tot de solisten van de VvhL behoren was essentieel, maar haalbaar werd het door de financiële steun die we ter ere van het gouden jubileum mochten ontvangen van het Prins Bernard Cultuurfonds Overijssel, de stichting Fonds voor de Geld– en Effectenhandel, en onze vereniging zelf. We zijn de CoCo’s en deze fondsen veel dank verschuldigd!

Annette Ovink en Dick Buld
Contactpersonen afdeling Twente


Ellen Valkenburg


Maurice Lammerts van Bueren

Beide VvhL-solisten zitten in het CoCo Collectief

Het jubileumprogramma

VvhL - KVK-nr. 40445139