Aanbiedingen | Links | Sponsors | Sitemap | Contact

Terugblik: Where Corals Lie

Op een zeer regenachtige middag eind september gaven Ruth Willemse en Vital Stahievitch een liederenrecital voor de afdeling Twente. Het concert vond plaats in een verbouwde boerderij in de oude buurtschap Lemselo dichtbij Oldenzaal. De gastheer stond ondanks het vieze weer voor zijn erf om de bezoekers de parkeerplaatsen te wijzen. Binnen was het lekker warm en kregen we een intiem concert met grootse muziek.

Een jaar geleden presenteerden mezzosopraan Ruth Willemse en pianist Vital Stahievitch hun nieuwe cd, uitgebracht bij ET’CETERA, met als titel Where Corals Lie. Hierop staan de Sea Pictures van Edward Elgar, de Rückert-Lieder van Gustav Mahler en de Wesendonck-Lieder van Richard Wagner. De titel en het repertoire van de cd vormen het nieuwste programma van dit duo voor de Vrienden van het Lied.

Vital Stahievitch hoefde zich bij de Sea Pictures niet in te houden op de vleugel, want Ruth Willemse heeft een grote en ver dragende stem. Daardoor kon hij de extra stemmen in de orkestrale pianopartij van deze cyclus goed laten horen. De zangeres zingt mooie lange lijnen en bouwt de dynamiek zorgvuldig op. Samen lieten ze de persoonlijke dramatiek in deze liederen en de kracht van de natuur volop horen.

Na de cyclus van Elgar brachten Ruth en Vital de Rückert-Lieder van Mahler. Deze componisten zijn drie jaar na elkaar geboren en de twee cycli zijn ook drie jaar na elkaar ontstaan. Het publiek werd nu meegenomen naar een breekbare wereld van liefde, die leidt naar een groots universum. Het duo toonde de kwetsbare en speelse kant van Mahler en pakte uit voor het grootse en hymnische. Na het indrukwekkende Um Mitternacht konden de bezoekers op adem komen in de pauze.

Het tweede deel van het programma bestond uit de Wesendonck-Lieder van Wagner. Deze zijn een halve eeuw eerder geschreven, maar passen goed bij de Sea Pictures en de Rückert-Lieder. Duidelijk is de invloed te horen van Wagner op Elgar en Mahler. De combinatie van deze drie cycli is niet alleen muzikaal aantrekkelijk, maar ook door de thematiek. De teksten van Mathilde Wesendonck zitten vol liefde, grootse gedachten, ontzag voor de natuur en het besef van eeuwigheid, maar bij Wagner is vooral de verliefdheid en het verlangen te horen. In de intimiteit van een huiskamer met alleen een zanger en een pianist komt dat beter tot zijn recht dan met orkest in een concertzaal. Met een prachtig samenspel demonstreerden Ruth en Vital de kwaliteit van Wagner als liedcomponist en tevens hun eigen kwaliteiten. Het was een uitvoering om stil van te worden.

Na een lang applaus gaf het duo nog een originele toegift: een nachtlied van de Wit-Russische componist Abeliovich. In het dankwoord zei Charles Mol, contactpersoon van de afdeling Twente, dat de musici het publiek in een andere wereld hadden gebracht, himmelwärts. Gelukkig konden de bezoekers deze sfeer nog even vasthouden tijdens de gastvrije nazit, voordat iedereen weer in de regen naar huis moest.

Dinant Krouwel
lid afdeling Utrecht

Vital Stahievitch en Ruth Willemse

Ruth Willemse en
Vital Stahievitch

Where Corals Lie

29 september 2019

afdeling Twente

VvhL - KVK-nr. 40445139