Aanbiedingen | Links | Sponsors | Sitemap | Contact

advertenties

Leden-voor-leden-workshop

In de afdeling Utrecht vond op zondagmiddag 3 maart een workshop liedinterpretatie plaats onder leiding van Dinant Krouwel. De contactpersoon van deze afdeling, Robert Koch, nam deel aan deze workshop en schreef een kort verslag.

Omdat er in Utrecht te weinig aanmeldingen waren voor een leden-voor-leden-concert, is er begin maart als alternatief een workshop ‘liedinterpretatie’ georganiseerd. Zes leden van de afdeling Utrecht meldden zich om onder leiding van Dinant Krouwel, musicoloog en secretaris van de Vrienden van het Lied, deze workshop te volgen. Om zoveel mogelijk aan de interpretatie te kunnen werken was er geen slotconcert. In overleg met de deelnemers is er geen extra publiek aanwezig. Ruim zes weken voorafgaande aan de workshopdatum zijn de liederen (componist, tekstdichter, toonsoort), max. 3 p.p., doorgegeven aan Dinant om het programma voor te bereiden en te begeleiden. Eén deelnemer had een eigen pianist meegenomen.

Liederen van Berlioz, Brahms, De Falla, Fauré, Mahler, Mendelssohn, Poulenc, Schubert, R. Strauss en Vaughan Williams zijn aan bod gekomen. Per persoon 30 minuten intensief werken aan twee liederen: de context, wat bedoelde de dichter, wat bedoelde de componist, let op de fermate, wat gebeurt in de inleiding, waarom zo ‘boos’, etc…
Alle thema’s van het leven zijn min of meer gepasseerd; onbereikbare liefdes, heftige passies en verdriet, eenzaamheid, dood, roddel en achterklap. Een geweldige middag, een geweldige workshopleider: zingen voor elkaar, leren van elkaar. Genoeg aanwijzingen gekregen om in volle vaart verder te gaan!

Volgend jaar wordt opnieuw een workshop ‘liedinterpretatie’ gepland, misschien gekoppeld aan één componist of een bepaalde persoon of onderwerp, in de hoop op weer deze belangstelling. Een aanrader voor elke afdeling, met veel dank aan Dinant!

column

VvhL - KVK-nr. 40445139