Aanbiedingen | Links | Sponsors | Sitemap | Contact

advertenties

Een lach en een traan op dierendag

Op zondag 4 oktober gaven Francis van Broekhuizen (sopraan) en Femke de Graaf (piano) een concert voor de afdeling Utrecht met liederen van Russische en Engelse componisten. Het programma had als titel: Liederen van leven en dood. Het werd een enerverende middag boordevol emoties en met een vrolijke borrel aan het eind.

Het recital werd geopend met de cyclus Liederen en dansen van de dood van Moessorgski. Geen makkelijk begin op een zonnige herfstdag, maar Francis van Broekhuizen stelde het publiek op zijn gemak door de cyclus kort toe te lichten. Ze deed dat op een geestige en doeltreffende wijze, zodat het publiek klaar was voor de strijd met de dood. Op haar uitdrukkelijk verzoek waren er geen programma's met teksten uitgereikt. Die werden ook niet gemist, want Francis communiceerde uitstekend met de luisteraars. Wanhoop en verdriet, een dansende en een triomferende dood, Francis liet de heftige emoties vol overtuiging horen. Daarbij had ook Femke de Graaf een belangrijk aandeel. Ze gaf een prachtige ritmische cadans aan de muziek, joeg een storm over de piano heen en smoorde het verdriet met subtiel pedaalgebruik. Na deze cyclus konden bezoekers en musici op adem komen tijdens de pauze.

In de tweede helft werd de Russische sfeer vastgehouden met liederen van Rachmaninov en Tsjaikovski. Ook deze lichtte Francis op haar eigen cabareteske wijze toe en het verbaasde mij, hoe ze direct de knop wist om te draaien en de liederen vervolgens met groot vakmanschap en vol overtuiging zong. Hierna klonken enkele Engelse liederen, want zoals Francis zei ook de Engelsen zijn goed in doodgaan. Ook deze liederen stroomden over van liefdesleed, heimwee en doodsverlangen. Met prachtige legatolijnen en spannende harmonische kleuren lieten Francis en Femke de kwaliteiten horen van Britten, Finzi en Gwynn Williams.


Foto: Ferry van Elven (bij een eerder concert in Zeist)

Na een gul applaus en twee mooie boeketten volgde een verrassende toegift. Zondag 4 oktober was de naamdag van Francis, de dag van Franciscus en daarmee ook dierendag, dus brachten Francis en Femke tot slot Stekelvarkentjes wiegelied. De pianiste zong hierbij nog een tweede stem. Het werd een ontroerend einde, waarbij menigeen een traantje wegpinkte. De cirkel was rond. Het programma werd geopend met een intens wiegelied van Moessorgski en werd nu op passende wijze afgesloten met een wiegelied op tekst van Annie M.G. Schmidt. Alleen de beste musici kunnen dat overtuigend doen en weten de luisteraars in hun hart te raken.

Na afloop was er een gezellige borrel met publiek en artiesten samen, want het leven moet gevierd worden. De vereniging prijst zich gelukkig met de Zeven Linden als gastvrije concertlocatie voor de afdeling Utrecht.

Dinant Krouwel
secretaris


Francis van Broekhuizen

 


Femke de Graaf

VvhL - KVK-nr. 40445139