Aanbiedingen | Links | Sponsors | Sitemap | Contact

advertenties

Huiveringwekkend en hartverwarmend recital

Op de gastvrije locatie van de familie Tasseron te Houten was een flinke groep leden uit de afdeling Utrecht bijeengekomen. Sommigen waren grote fans van de zanger, anderen kwamen voor het bijzondere programma, want dat was niet alledaags. De titel With love, from the icy North beloofde een koude middag, maar het recital was hartverwarmend.

Voor de pauze klonk een brede selectie van Scandinavische liederen. Hans Pieter Herman opende met de Sechs Lieder opus 48 van Edvard Grieg. Hij liet de diversiteit van Grieg als liedcomponist goed horen en pakte uit bij het zesde lied Ein Traum. Hierin liet ook Maurice Lammerts van Bueren de vleugel flink ronken. Daarna brachten ze twee heerlijke, luchtige liederen van de Finse componist Erkki Melartin. Vervolgens hoorde het publiek werken van Rangström, Stenhammar en Sibelius: beeldende, romantische muziek. Door de expressieve wijze van musiceren stoorde het niet, dat voor de meeste bezoekers het Fins en Zweeds niet te volgen was.

Het tweede deel van het recital bestond uit de cyclus The Andrée Expedition van de Amerikaanse componist Dominick Argento (*1927). Hij schreef dit werk voor het 100-jarg bestaan van de Amerikaanse Schubert Club in 1982. Argento baseerde zijn teksten op de dagboeken, brieven en notities van de drie mannen, die in 1897 per ballon de Noordpool wilden bereiken.De Andrée-Expeditie liep al gauw uit op een fiasco en een tragisch einde. In 1930 werden hun lichamen pas gevonden evenals de restanten van hun laatste kamp. De mannen werden als helden vereerd en hun verhaal vormde de basis voor films en boeken, ook in Nederland. De cyclus van Argento bestaat uit twee delen: In the Air en On the Ice en bevat 13 liederen.

Hans Pieter en Maurice gaven een korte toelichting op het werk en namen het publiek op fantastische wijze mee in dit huiveringwekkende avontuur. Glorieuze momenten vol hoop en plezier wisselden zich af met ijzige momenten vol gevaar en angst. Hans Pieter was prima te verstaan en kon met zijn soepele bariton goed zingend vertellen. Argento componeerde er vrolijk op los voor het heerlijke feestmaal in de ballon, lyrisch bij de heimweegevoelens naar huis, knagend bij de twijfels over het welslagen van de reis en spookachtig bij de hallucinaties. De piano werd opvallend vaak heel hoog gebruikt met korte snelle noten als het getinkel van ijs en met lage bassen voor het dreigende gevaar. Maurice moest hard werken, maar het resultaat mocht er wezen. Het is geen cyclus om bij achterover te leunen en de musici gaven daar ook geen gelegenheid voor. Het was zonder meer een aangrijpende ervaring en een warm pleidooi voor de liedkunst van Argento. Het is beslist een voorrecht voor musici én voor luisteraars, dat een uitvoering van een dergelijke cyclus mogelijk is bij de Vrienden van het Lied.

Dinant Krouwel
secretaris


Odijkseweg 15, Houten

8 januari 2017


Hans Pieter Herman


Maurice Lammerts van Bueren

VvhL - KVK-nr. 40445139