Aanbiedingen | Links | Sponsors | Sitemap | Contact

advertenties

The American Dream, afwisselend en verrassend

Op zondag 14 mei woonde ik een recital bij van mezzosopraan Karolina Hartman en pianist Maurice Lammerts van Bueren in het kader van de Vereniging Vrienden van het Lied, afdeling Utrecht. Het concert vond plaats ten huize van de contactpersoon van de afdeling Utrecht in een prachtig pand met een ruime muziekkamer met vleugel en een prima akoestiek. Altijd gezellig zo'n huisconcert en altijd van goede kwaliteit als het een concert van De Vrienden betreft.

Maurice hield een inleiding: het concert had als titel The American Dream en bevatte liederen, die door Amerikaanse componisten waren geschreven of door componisten die in Amerika een nieuw of tijdelijk vaderland hadden gevonden. Het recital begon met liederen van Erich Wolfgang Korngold, een mij onbekende componist; in zijn tijd een wonderkind en inderdaad klonken de liederen wonderschoon; de moeite waard om eens wat meer van op te zoeken op Youtube. Vervolgens Hanns Eisler, een Duitse componist die voor de Tweede Wereldoorlog naar Amerika was uitgeweken vanwege het naziregime. Na de oorlog werd hij overigens direct weer terug gestuurd vanwege zijn communistische sympathieën. De heimwee sprak uit de teksten; van de muziek had ik meer verwacht na wat ik van Eisler ken. We misten een beetje zijn lied over de Pflaumenbaum.

Jake Heggie was duidelijk de favoriet van de uitvoerenden; ook na de pauze zouden we nog van hem horen. Voor de pauze drie liederen, kinderliederen die over de maan gingen; leuke teksten en muziek waar je even aan moet wennen; niet echt heel modern maar wel met een heel eigen karakter. Als laatste voor de pauze drie eveneens kinderverhalen van Igor Stravinsky. Mooie muziek op Russische teksten. Knap uitgevoerd! Het klaterende applaus begeleidde de solisten naar de rust van de pauze, die de toehoorders doorbrachten in de tuin achter het huis.

Na de pauze opnieuw Russisch werk en wel liederen van Sergej Rachmaninoff onder andere op een tekst van Tolstoj. Indrukwekkend en zeer goed uitgevoerd. Vervolgens leuk werk van Bernstein en opnieuw liederen van Jake Heggie. Het programma was zeer afwisselend en prettig om te horen. Een welverdiend applaus leverde een heel geestige toegift op. Tot slot een borrel in de tuin. Op de terugweg naar huis genoot ik nog na van het concert en van het mooie weer dat eindelijk was aangebroken.


Informeel, na het concert v.l.n.r. Maurice, Karolina en Robert Koch, de gastheer van vanmiddag

Ferry van Elven
lid afdeling Utrecht


Lekstraat 2, Nieuwegein

14 mei 2017

Karolina Hartman (foto: Jörgen Hildebrandt)
Karolina Hartman


Maurice Lammerts van Bueren

VvhL - KVK-nr. 40445139