Aanbiedingen | Links | Sponsors | Sitemap | Contact

advertenties

Lief en leed langs de Lek

Op zondagmiddag 28 januari vond in het oude schippersdorp Vreeswijk een recital plaats voor de afdeling Utrecht. De locatie was een woonhuis gelegen aan de Lekdijk, dichtbij de Oude Sluis. Voor we naar binnen gingen, genoten we nog van het uitzicht vanaf de dijk op de Lek. Het was een mooie opmaat voor het programma, dat opende met de Dichterliebe van Schumann. In deze beroemde cyclus en in de Lek stroomt immers het water van de Rijn.

Met ruim 30 luisteraars was de woonkamer goed gevuld. Het verbaasde mij niet dat zoveel mensen op dit concert waren afgekomen. Er was zelfs een wachtlijst. Tenor Jan-Willem Schaafsma en pianiste Phyllis Ferwerda hadden een aantrekkelijk programma samengesteld met als titel Was weiss ich davon, bestaande uit de Dichterliebe van Robert Schumannn en liederen van Henri Duparc en Richard Strauss.

Phyllis Ferwerda lichtte de liederen steeds toe met een of twee zinnen, die het stuk karakteriseerden. Het stoorde niet bij de overbekende cylus Dichterliebe. Integendeel, ze nam de luisteraar bij de hand en loodste hem soepel door het verhaal heen. Samen met de vertelkracht van Jan-Willem Schaafsma zetten zij de cyclus als een totaalervaring neer. Jan-Willem legde de ziel bloot van de verliefde dichter met alle pijn, die daarmee verbonden is. De musici brachten een prachtige spanningsboog aan met een weloverwogen dynamiek. Een extra compliment voor Phyllis voor het laten horen van alle accenten, die Schumann heeft voorgeschreven.

Na de pauze bracht het duo vier liederen van Duparc. Jan-Willem liet de rijke expressie van zijn stem horen en zijn teksten bleven net zo goed verstaanbaar in het Frans als in het Duits. Phyllis kon zich uitleven in de orkestrale pianopartijen, onder andere in het heerlijk zwoel klinkende Phydilé en in het huiveringwekkende Le Manoir de Rosemonde. Daarna kregen we een sprankelende uitvoering van Ständchen van Strauss. Het blokje van vier Strauss-liederen sloten zij af met Nichts, waaraan de titel van het programma was ontleend: Was weiss ich davon. Een te bescheiden titel voor dit duo. Jan-Willem Schaafsma en Phyllis Ferwerda kenden hun liederen door en door en lieten de luisteraars daar volop van meegenieten.

In de ruime woonkeuken kwam het publiek na afloop niets tekort dankzij de twee gulle gastheren. De musici dronken ook een glaasje mee en er werd nog lang nagepraat. Bij het vertrek keek ik nog even over de dijk en zag de brede rivier met het hoge water, de ondergelopen kribben en de grote containerschepen. Was het verbeelding of was de waterstand echt hoger geworden tijdens het concert? Het zou me niets verbazen door de vele tranen van Schumann en Heine, de tranen van geluk bij Duparc en Strauss en niet in het minst door de tranen van ontroering bij het publiek.

Dinant Krouwel
bestuurslid

Jan-Willem Schaafsma<br/>(foto: Marco Borggreve)
Jan-Willem Schaafsma


Phyllis Ferwerda


Lekstraat 2, Nieuwegein

VvhL - KVK-nr. 40445139