Aanbiedingen | Links | Sponsors | Sitemap | Contact

advertenties

Tsjechische muziek in Houten

Op zondag 12 mei konden de leden van de afdeling Utrecht op een charmante locatie in Houten genieten van Tsjechische liefdesmuziek. Er klonken liederen van Antonín Dvořák, Leoš Janáček, Bohuslav Martinů en Vítězslava Kaprálová. De liederen werden afgewisseld met prachtige Tsjechische pianosolowerken. Beide solisten gaven steeds een korte toelichting op de composities.

Het duo, bestaande uit mezzosopraan Karolina Hartman en pianiste Micha van Weers, bracht het programma Moje Láska (mijn liefde), dat geheel gewijd was aan Tsjechische muziek. Ze openden met de bekende Zigeunermelodien op.55 van Dvořák, waarin ze alle ruimte gaven aan de lach en de traan en aan het dansante karakter van de muziek. Daarna kwamen enkele Moravische volksliederen aan bod in een prachtige zetting van Janáček. Deze werden afgewisseld met delen uit zijn pianosolo-cyclus Op een overwoekerd pad. Beeldende en expressieve pianomuziek, die extra verdieping gaf aan de volksliederen.

Na de pauze werd het publiek verrast met liederen van de onbekende componiste Vítězslava Kaprálová, een leerlinge van Martinů en vermoedelijk ook zijn geliefde. Helaas is ze al op 25-jarige leeftijd overleden. Dat daarmee een belofte in de knop gebroken was, bleek wel uit de kwaliteit van de uitgevoerde liederen en pianomuziek. Erg leuk was de programmering van het liefdeslied Koleda milostná in een zetting van Martinů en in een zetting van Kaprálová.

Hierna speelde Micha de Trois Esquisses van Martinů, drie jazzy stukken in de sfeer van blues, tango en charleston. De pianiste kon zich helemaal uitleven in de ritmische klanken van deze swingende muziek. Samen met Karolina werd het recital besloten met drie Nieuwe Miniaturen van Martinů, waarin liefde en verlangen doorklonken.

Beide musici hadden de kleding op elkaar afgestemd: zwart met felrode accenten. Die paste goed bij de passie van de liederen en bij hun passie voor de liedkunst. Zij lieten de luisteraars hier volop van genieten. In het najaar had de afdeling Utrecht een Poolse avond en nu een Tsjechische ochtend. Wat een luxe en wat een voorrecht om zulke mooie en bijzondere liederen te kunnen horen. Dat kan alleen maar bij de Vrienden van het Lied!

Dinant Krouwel
lid afdeling Utrecht


Odijkseweg 15, Houten

12 mei 2019

Moje Laská

mezzosopraan
Karolina Hartman

pianiste
Micha van Weers

VvhL - KVK-nr. 40445139