Aanbiedingen | Links | Sponsors | Sitemap | Contact

advertenties

Romantische woorden en klanken met Christa Pfeiler en Rudolf Jansen

In de ruime en gezellige muziekkamer van de familie Hutten te Elburg vond op 23 november 2014 een boeiend recital plaats door mezzosopraan Christa Pfeiler en pianist-begeleider Rudolf Jansen. Dit was het eerste concert van de afdeling Veluwe in het nieuwe seizoen.

Het was een grote eer om deze musici in het mooie historische stadje Elburg te mogen ontvangen en te beluisteren. Zowel Christa Pfeiler als Rudolf Jansen hebben over de gehele wereld concerten gegeven en genieten grote bekendheid. Ze hebben ook diverse CD’s gemaakt. Daarnaast begeleidde Rudolf Jansen vele beroemde zangers en zangeressen zoals Elly Ameling, Robert Holl, Barbara Bonney, Peter Schreier en Olaf Bär. Ook geeft hij regelmatig meestercursussen voor liedduo’s in verschillende landen.

Het programma omvatte romantisch getinte liederen, meestal met een fraaie pianobegeleiding, die opvallend sprankelend op de Bösendorfer-vleugel tot zijn recht kwam. Er klonken liederen van Gerrit Jan van Eyken, Richard Hol en Leander Schlegel op gedichten van Heinrich Heine. Bij het bekende Es war ein alter König (van Eyken) waren zang en begeleiding in een evenwichtige harmonie en bij Du bist wie eine Blume (Schlegel) viel de gevoelvolle vertolking op. Van zijn lied Sie haben heut’ abend Gesellschaft was vooral het laatste couplet zeer aangrijpend. Ook het vroege lied van Johannes Brahms Lindes Rauschen in den Wipfeln was een genot om naar te luisteren. En dan het lieve volksliedje Da unten im Tale, waarin uitgebreid bedankt wordt voor de liefde……Daarna volgde Verborgenheit van Hugo Wolf met de wens om de vreugde en het verdriet alleen te dragen.

Na de pauze waren de Franse en Spaanse liederen aan de beurt. Van Claude Debussy het sfeervolle Beau Soir. Een prachtige uitvoering kreeg En sourdine met bovendien een bijzonder mooie begeleiding. In het indrukwekkende lied D’une prison van Reynaldo Hahn op een gedicht van Paul Verlaine kon je de klokken horen luiden! En dan zijn zetting van het lieve liefdesgedicht van Victor Hugo Si mes vers avaient des ailes ( Als mijn verzen vleugels hadden, zouden ze naar je toe snellen…..)
Tenslotte vijf Spaanse liederen van Gustavino, waarvan De roos en de wilg veel indruk maakte, zowel door het mooie timbre als door de sfeervolle pianopartij. Het laatste lied Mi vina de Chapanay was één groot feest vol Argentijnse levendigheid!
Na een overweldigend applaus volgde nog een geestige toegift : De Kater, een lied van Johannes Röntgen, zoon van de bekende Julius Röntgen.

Annette Essers
lid afdeling Veluwe

Fam. Hutten Elburg

VvhL - KVK-nr. 40445139